Syksyllä 1973 opiskelijat osoittavat Ateenassa mieltään hallitsijoita vastaan. 23-vuotias Mary, joka on juuri saanut tietää olevansa raskaana, napataan kiinni mielenosoituksessa ja pidätetään ilman syytä. Sotilasjuntan hallitsemassa Kreikassa vankien olot eivät ole kaksiset ja vartijat saattavat käyttää mielivaltaisia otteita, jopa kiduttaa uhrejaan. Mary sijoitetaan muutamien muiden naisten kanssa vankilasaarelle. Vain ajatus hänen sisällään kasvavasta uudesta elämästä pitää Maryn edes jotenkin kasassa. Vai pitääkö sittenkään? Aika eristyksissä jättää jälkensä. Marylle tuntuu kaikissa tilanteissa jäävän tehtäväksi vain huonoja valintoja.
Ruotsalaisen Aris Fioretosin Mary on järkyttävä tarina ihmisen vähittäisestä muuttumisesta ja murtumisesta. Muutamassa kuukaudessa kaikki se, mistä Mary on luullut koostuvansa, muuttaa merkitystään. Iloinen opiskelijaelämä, lopputyö, ystävät ja rakkaat häviävät yhä kaukaisemmiksi muistoiksi, kun jäljelle jäävät vain karun vankilasaaren epävarmuus ja muutamat kohtalotoverit.
Aris Fioretosin teksti on kaunista ja kirkasta, helppolukuistakin, vaikka aihe on raskas. Liisa Ryömän käännös tavoittaa Maryn epätoivon koskettavasti. Fioretos kuvailee vähittäistä muutosta Maryn mielessä hienovaraisin piirroin.
Mary on ollut arvostelumenestys Ruotsissa. Se on ollut ehdolla August-palkinnon saajaksi ja voittanut Ruotsin radion romaanipalkinnon. Toivottavasti kirja tavoittaa suomalaisetkin lukijat, sillä se on kaunis kannanotto humanismin puolesta. Suosittelen.