Keittokirjakavalkadini on laaja, ainoat aikakauslehdet, joita tilaan, ovat ruokalehtiä ja kaiken kaikkiaan vietän erittäin paljon aikaa ruoan ja ruoanlaiton parissa. Siitäkin huolimatta kiinnostuin tästä Marttaliiton keittokirjasta, jonka tarkoitus ainakin ensiolettamukseni mukaan on olla niin sanotusti hifistelemätön, sellainen joka keittiön perusteos.
Alkuvuodesta 2019 ilmestynyt keittokirja avaa Marttaliiton 120-vuotisjuhlavuoden. Ja mikäs tällä on avatessa, kirja tarjoilee kattavan otoksen niin reseptejä kuin muitakin hyödyllisiä keittiövinkkejä. On kasvista, kalaa ja lihaa, villiyrttejä, ekologisuutta ja keittiön perustarvelistaa. Siis melko lailla jokaiselle jotakin, tieto- ja taitotasosta huolimatta. Marttojen perusajatukset, ruoanlaiton tekemisen ilo ja onnistumisen kokemukset ynnä kaiken taustalla kulkeva ekologisuuden ideologia huokuvat teoksen sivuilta sopivasti, samoin terveellisen ruokavalion merkitys tärkeänä hyvinvoinnin ylläpitäjänä. Tästä esimerkkinä teos sisältää kaavan, kuinka ruokailla viikon mittaan täysipainoisesti ja terveellisesti.
Jo ensiselailulta tekemislistalleni tarttui useita reseptejä, kuten punajuuri-bataatti-kikhernesalaatti, kukkakaalicappuccino, lipstikkakeitto ja tilipäivän lohikastike. Teos esittelee myös mukavia vaihtoehtoja perusruokien pienoiselle kasvojenkohotukselle, sellaisia joita varmasti tulen omassa keittiössäni kokeilemaan. Kirjan läpikäytyäni tunsinkin heti tarvetta rynnätä keittiöpuuhiin, ihan vain arkiateriaa suunnittelemaan. Aivan varmasti myös ruoanlaittotaivaltaan aloitteleva vähemmän keittiökokemusta omaava henkilö löytää tästä Marttojen ideapankista paljon tehtävää sekä hyvät peruseväät retkelleen.
Jos jotakin nokan koputtamista, niin kuvia saisi olla huomattavasti enemmän. Nykyään kun tarjontaa on vähintäänkin tarpeeksi, ainakaan henkilökohtaisesti en tuppaa tarttumaan kuvattomiin resepteihin. Niin hyvältä kuin mustaherukka-suklaakakku tai karpalo-suklaacookiesit kuulostavatkin, olisi kuvallinen esitys asiasta huomattavasti houkuttelevampi vaihtoehto.
Siis kaiken kaikkiaan suositeltava perusteos. Oma kirjani päätyi elämänsä ruokaa laittaneelle isoäidilleni, joka tunsi niin ikään saavansa tästä paljon irti. Tämä kertonee oman osansa tämäkin.