Venäjän tunnetuin suomalainen Ville Haapasalo on paitsi näyttelijä ja maailmanmatkaaja myös hyvän ruoan ystävä. Opiskeluaikanaan teatterikoulussa hän rakastui georgialaisen keittiön tuotoksiin – sanoopa hän georgialaisen lobio-papupadan pitäneen hänet pääasiallisesti parin vuoden ajan hengissäkin.
Haapasalo matkusti paikan päälle Georgiaan luottokirjoittajansa Kauko Röyhkän sekä valokuvaaja Juha Metson kanssa. Muutamassa päivässä Georgiasta jäi ainakin Röyhkälle vähän liian pinnallinen kuva – hän olisi halunnut fiilistellä pikkukapakoissa ja vanhoissa kortteleissa ajan kanssa. Haapasalo oli kuitenkin elementissään. Kirjaa varten ryhmä piti vielä kokkailusessiot Ruotsinpyhtäällä, jossa apuna oli ammattikokkejakin.
Makujen matka Georgia on läpiluotaus niin georgialaiseen kulttuuriin kuin maan ruokaankin. Nämä kaksi asiaa kulkevat käsi kädessä, eikä Georgiassa mikään ole niin tärkeää kuin hyvä ruoka ja hyvä juoma. Jopa kuulumiset ja hyvät päivät vaihdetaan vasta sen jälkeen, kun on puhuttu ruoasta.
Georgialaisen keittiön perusta ovat erilaiset liharuoat ja niitä höystävät maukkaat hedelmä- tai pähkinäpohjaiset kastikkeet. Leipää tehdään paljon. Tuoreita yrttejä ei koskaan voi olla liikaa. Kirjan reseptejä en ole vielä paljoa kokeillut (koska perheessämme eivät kaikki suhtaudu suopeasti yhteen georgialaisen keittiön kulmakivistä eli korianteriin), mutta ne vaikuttavat melko helppotekoisilta, jos kohta varsin aikaavieviltä. Georgiassa luotetaan yksinkertaisten makujen yhdistelyyn, eikä ruokalajissa välttämättä ole kovin montaa ainesosaa. Kokeilin itse hatsapuri-juustoleipiä, jotka ovat syntisen hyviä.
Makujen matka Georgia on kiinnostava matkakirja sekä kaunis keittokirja. Juha Metso on loistava valokuvaaja, joka löytää sekä ruoka- että ihmiskuviinsa aina jotain kaunista ja olennaista. Ville Haapasalosta paistaa aito innostus georgialaiseen ruokakulttuuriin, ja mies tietää, mistä pitää. Suosittelen.