Johanna Hurtig ja Mari Leppänen (toim.): Maijan tarina : lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö yksilön ja yhteisön traumana

Maijan tarina

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

“Sinun on helppo olla, kun olet vain uhri.” Tämä paradoksaalinen lausahdus kuvaa hyvin sitä henkeä, josta Maijan tarina -kirja kertoo. Uhrilla ei ole arvoa, hänen kokemuksistaan vaietaan, häntä pidetään jopa syyllisenä niihin rikoksiin, joita häntä kohtaan on tehty.

Maija kasvaa vanhoillislestadiolaisessa kodissa 1970- ja 1980-luvuilla. Häneen kohdistunut seksuaalinen hyväksikäyttö alkaa jo Maijan ollessa kolmasluokkalainen, kun isosiskon poikaystävä raiskaa hänet. Tästä alkaa vuosien painajainen: joku häneen kajoavista miehistä tyytyy kähmintään, useimmat syyllistyvät suoranaiseen raiskaukseen. Samalla Maijan ympärille kehittyy vaikenemisen, pelon ja syyllisyyden ilmapiiri. Kukaan ei usko todeksi häneen kohdistuvaa väkivaltaa, vaan suurin osa lähipiirin ihmisistä pitää Maijaa itseään kummallisena, huonomaineisena ja syyllisenä. Jos joku miehistä tunnustaakin tehneensä pahaa Maijalle, lestadiolaisuudelle keskeinen maallikkorippi suojelee heitä: anteeksi saarnattuja syntejä ei saa enää muistella.

Maijan tarina on sydäntäriipaiseva. Tuntuu vaikealta lukea näin toistuvasta ja systemaattisesta hyväksikäytöstä, ja erityisen vaikeaa on se, ettei kukaan ota häntä todesta eikä hän tule kuulluksi missään. Jopa terapeuttikin, jolla hän aikuisena käy, kehottaa vain unohtamaan menneet. Kirjan antama kuva vanhoillislestadiolaisuudesta ei ole todellakaan imarteleva: suuren lapsilauman uuvuttamat vanhemmat eivät jaksa välittää, ja maallikkosaarnaajat eli puhujat,jotka ovat kaikki miehiä ja joilla kaikki valta tuntuu käytännössä olevan, eivät myöskään ymmärrä uhria vaan asettuvat hyväksikäyttäjän kannalle: uhrissa täytyy olla jotain vikaa, eivät miehet muuten kohtelisi häntä niin.

Koko Maijan ruumiillisuus tuntuu olevan miesten ja lestadiolaisen liikkeen omistamaa. Hänen fyysinenkin terveytensä murenee toistuvien raskauksien ja synnytysten myötä. Kuitenkin Maija tahtoo pysyä osana herätysliikettä ja käydä seuroissa, vaikka hänen maineensa kotiseudulla on täysin mustattu. Paikkakunnan vaihto, oman aviomiehen sekä lasten rakkaus auttavat vähitellen Maijaa kohti selviytymistä.

Kirja sisältää Maijan itsensä kertoman tarinan lisäksi asiantuntijakirjoittajien tekstejä: aiheesta kirjoittavat lastensuojelun tutkija, psykoterapeutti ja pappi.

Tuija

Olen Tuija ja kirjat ovat kuuluneet olennaisesti elämääni jo yli 50 vuoden ajan. Työurakin sijoittui kirjastoihin, joten lapsuuden haave kirjojen ympäröimästä elämästä on toteutunut. Rakastan laatukirjallisuutta, tyttökirjoja ja hyviä dekkareita. Tuijan haastattelu. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 322 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...