Annelise Heinz: Mahjong : A Chinese Game and the Making of Modern American Culture

Mahjong

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Mahjong on kiehtova peli, jolle myyntipuheissa loihditaan aina Kungfutsen aikoihin yltävä historia. Se on tietysti täyttä puppua; todellisuudessa mahjongin historia yltää 1800-luvun puoliväliin asti. Pelin todellinenkin historia on kuitenkin hyvin kiehtovaa.

Tädin yksinkertainen kysymys – ”Miksi juutalaiset ystäväni pelaavat kiinalaista peliä?” – toimi Annelise Heinzille potkuna lähteä tutkimaan mahjongin vaiheita. Miten kiinalaisesta pelistä tuli 1920-luvulla valtava villitys Yhdysvalloissa? Miten pelistä tuli nimenomaan juutalaisnaisten ajanvietettä? Yhden kiinalaisen pelin kautta Heinz kuvaa yhdysvaltalaisen kulttuurin kehitystä, konsumerismin ja vapaa-ajan kehitystä 1900-luvulla, orientalismia, etnistä identiteettiä ja naisten mahdollisuuksia.

1920-luvulla kiinalaisen pelin löysivät Shanghaissa asuvat yhdysvaltalaiset. Öljyedustaja J. P. Babcock näki mahjongvimmassa bisnesmahdollisuuden ja parin vuoden ajan 1920-luvulla mahjong oli kuumaakin kuumempaa Yhdysvalloissa etenkin valkoisen keskiluokan parissa. Kun buumi meni ohi, peli jäi amerikankiinalaisten harrastukseksi. 1930-luvulla juutalaiset naiset loivat omaperäisen yhdysvaltalaisen muodon mahjongista; siitä tuli 1950-luvulla juutalaisten lähiörouvien ykkösharrastus. Sotavuosina japanilaiset pelasivat mahjongia internointileireillä ja sodan jälkeen mahjong oli Yhdysvaltojen ilmavoimissa upseerien vaimojen suosikki.

Kaiken aikaa mahjongia on luonnollisesti pelattu eri puolilla Itä-Aasiaa, mutta Heinz tarkastelee peliä erityisesti Yhdysvaltojen kontekstissa. Mahjongin historiassa Yhdysvallat ja Kiina kietoutuvat toisiinsa vahvasti: pelin asemaa Kiinassakin on edistänyt se, miten 1920-luvun buumi muokkasi mahjong-tuotantoa Kiinassa teollisemmaksi. Kaikkea tätä Heinz käy läpi kirjassaan akateemisen tekstin perusteellisuudella. Kunnon tiedekirjan tapaan kirjasta kolmannes on alaviitteitä ja lähdeluetteloita. Heinz on tehnyt perusteellista tutkimustyötä vanhojen arkistolähteiden parissa ja haastatellen mahjonginpelaajia erilaisista yhteisöistä.

Mahjong avaa pelin historiaa tavalla, jollaista en ole muualla nähnyt. Minulle kirja avasi Yhdysvaltojen merkitystä mahjongin kehityksessä. Samalla sai sitten kelpo annoksen sosiologiaa ja kiinalaisiin ja japanilaisiin liittyvien etnisten jännitteiden historiaa Yhdysvalloissa. Heinz kirjoittaa sujuvasti, vaikka paikoin kirjan lukeminen vähän työstä kävikin – vaikka varsinaista sisältöä on vain parisataa sivua, teksti on tiivistä ja kirja siten reippaasti sivumääräänsä tuhdimpi.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 324 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...