Yksi universaaleimmista ihmisyyden tunnusmerkeistä on mieltymys musiikkiin. Kulttuurit vaihtelevat, mutta lähtökohta on sama: laulu raikuu ja soitto soi joka puolella maailmaa. Usein musiikki on väline myös monien tunteiden ilmaisuun. Pyhyyden kokeminen, parinmuodostus, politiikka, hyvä olo – musiikkia kaikki. Madventures-duo Riku Rantala ja Tunna Milonoff ovat maailmalla reppureissatessaan myös nähneet ja kokeneet monenmoisia tajunnanräjäyttäviä musiikkihetkiä Tongalta Tokioon ja Jemenistä Jamaikalle. Niistä on Mad Music : musiikin maailma tehty.
Rantala ja Milonoff eivät ole musiikkitoimittajia, minkä herrat ovat ensimmäisiä myöntämään. Mad Music onkin musiikkifanin näkökulmasta kirjoitettu opas musiikkireissarille. Se nostaa esille sellaisia artisteja ja musiikkityylejä, joista tekijät itse ovat kiinnostuneet, eikä näin ollen edes pyri ”totuuteen” tai ”objektiivisuuteen”. Lukijan riemuksi näitä erilaisia eksoottisia musiikkikokemuksia Rantalalla ja Milonoffilla on todella laaja valikoima. Ja kun oma asiantuntemus ei heillä riitä, he konsultoivat jotain tietäväisempää. Heillä on ollut käytössään kunnollinen toimittaja-arsenaali, jotka ovat auttaneet joko taustalla tai varsinaisina vieraskyninäkin.
Parhaita asioita Mad Musicissa ovat lukuisat hyvin kontekstoidut soittolistat, joiden annista olen kirjaa lueskellessani moneen kertaan nauttinut. No, tuskinpa olisin osannut itse etsiä mistään suoratoistopalvelusta nepalilaista progea (Kanta dAb dAb) tai hienoa uzbekistanilaista elektropoppia (Sevara Nazarkhan), hyväntuulista brassipsykedeliaa (Novos Baianos) tai oikeastaan kovin paljon mitään muutakaan kymmenistä loistavista musiikkipaloista, joita Rantala ja Milonoff esittelevät. Toisaalta ilman tutustumista mihinkään näistä lukukokemus olisi varmasti jäänyt oleellisesti valjummaksi.
Mad Music on oivallinen opus kenelle tahansa, joka haluaa laajentaa musiikkihorisonttiaan. Suosittelen.