Katuvalot, mainosvalot, jouluvalot, kodin sähkölaitteiden valot, pihavalot jne. Lista erilaisista valoista on loputon ja nykyään myös ympäri vuorokauden palavien lista on pitkä. Ruotsalainen biologi ja lepakkotutkija Johan Eklöf kysyy kirjassaan; miksi haluamme valaista kaiken?
Helppolukuisen kirjan lyhyehköt esimerkit tulevat monista eri aiheista. Hyönteiset lentävät tunnetusti valoa päin, mutta myös esimerkiksi monet linnut, vuokkokalat ja ankeriaat kärsivät liiasta valosta. Esimerkit viittaavat myös yliopistollisiin tutkimuksiin ja kauas historiaan.
Koko ikänsä kaupungissa asunut ei välttämättä edes tiedä mitä on luonnollinen pimeys, kun keinovalot eivät anna vaihtoehtoa. Hiljaisuus, erakkomaisuus ja loma älylaitteilta ovat jo matkailuteemoja, mutta Eklöf kertoo myös pois valoista -matkoja jo olevan ja ennustaa tulevaisuudessa yhä useamman kaipaavan eroon keinovaloista. Esimerkiksi tähtitaivas ei näytä enää samalta kuin ennen ja tämä on liiallisen valon käytön seurausta.
Kirjan loppuluku Pimeyden manifesti antaa hyviä vinkkejä, miten pimeyteen voi suhtautua positiivisesti. Tällä hetkellä asia on erittäin ajankohtainen myös taloudellisesti, kun energian hinta on nousukiidossa ja monet tehokkaat valot ovat todellisia energiasyöppöjä.
Mielenkiintoinen teos, joka sopisi myös oppikirjaksi.