Lyhyt maallinen loistomme on nuoren miehen kirje äidilleen. Tähän kirjeeseen lukutaidottomalle äidille nuori mies vuodattaa elämäänsä: lapsuutta, Vietnamista Yhdysvaltoihin muuttaneen suvun historiaa, isän poissaoloa, uuden elämän rakentamista ja sitä, miten perheen selviytymistaistelu on näyttäytynyt lapsen näkökulmasta.
Poika kertoo ensirakkaudestaan nuoreen amerikkalaismieheen, Trevoriin, seksistä ja päihteidenkäytöstä, niistä ahtaista puitteista, mitä elämä Hartfordissa vietnamilaistaustaiselle nuorelle tarjoaa. Köyhyys, syrjäytyneisyys, väkivalta ja rasismi värittävät elämää eri tavoin. Kirja kertoo, miten poika kasvaa mieheksi ja löytää itselleen paikan maailmassa kirjallisuuden kautta.
Kirja heijastelee Ocean Vuongin omaa elämää, siinä on omaelämäkerrallisia piirteitä, vaikka fiktiota onkin. Myös Vuong tuli Yhdysvaltoihin pakolaisena Vietnamista ja 11-vuotiaana lukemaan oppinut Vuong on perheensä ensimmäinen lukutaitoinen. Vuong on sittemmin saavuttanut menestystä runoilijana ja akateemisesti, ja on saanut muun muassa MacArthur Fellowshipin.
Kirjan kielestä näkyy kyllä, että sen on kirjoittanut runoilija. Tero Valkonen on tehnyt kelpo työtä suomentajana. Toisaalta teksti tuntuu paikka paikoin jopa vähän väkinäiseltä koreudessaan. Parhaimmillaan se on kuitenkin erinomaisen koskettava ja iskevä. Ei hullumpaa työtä, eikä mikään ihme, että suosiota on kertynyt.