Kaikki tapahtuu Ranskassa. Kaikki henkilöt ovat ranskalaisia: kuningas Louis XVI:sta Robespierreen. Päähenkilöinä ovat aateluutensa, miehensä ja omaisuutensa menettänyt kreivitär Marie-Constance de Boucard, pyövelin apulainen Isidore Boreal sekä markiisi de Sade. Menossa on Ranskan vallankumous vuonna 1789.
Koko ajan pysytään Ranskassa, ainoastaan kirjan kirjoittaja tulee Suomesta. Tavallaan ranskalainen hänkin jo: Ylöjärvellä viiteentoista ikävuoteen asti asunut muusikkoperheen tytär Milja Kaunisto, s. 1976, muutti pysyvästi asumaan Ranskan maaseudulle.
Aikaisemmat historialliset (viihde)romaanit, joiden tekijöinä on ollut suomalainen – Utrio, Kautto, Pohjolan-Pirhonen, Hirvisaari – ovat tavalla tai toisella liipanneet Suomea ja suomalaisuutta. Tai no onhan Mika Waltari Sinuhellaan yksi hieno poikkeus. Kunhan ei vain Kaunisto pääsisi ja yltäisi Waltarin saappaisiin tällä tulevalla Purppuragiljotiini-sarjallaan, jonka komeakantinen Luxus aloittaa. Kauniston Olavi Maununpoika -trilogia tapahtui Ranskassa keskiajalla, nyt ajassa on siirrytty nelisensataa vuotta eteenpäin.
Vallan houkutus ja seksuaalisuus ja lankeemus tämänkin romaanin sisältöä ovat. Ihmisen inhimillisyydet siis: jos nyt inhimillisyyttä ovat armoton väkivalta ja alistava seksuaalisuus.
Tietäähän sen mitä tapahtuu kun ihmiseltä viedään kaikki, riisutaan paljaaksi omaisuudesta, jopa viimeisistä vaateriekaleista. Niin käy Marielle, Mariannelle, aateliselle, kirjan naiselle, joka päätyy asumaan läpiluotettavan pyöveli Isidoren kämpän kautta huorataloon ja sieltä läpimädän markiisi de Saden ylelliseen hienoimman väen bordelliin Maison de Luxeen, josta luxusta ei pidä puuttuman.
Kumma kyllä avajaisasiakkaina ovat kuningasta syöksevät jakobiinijohtajat, kuulut Marat ja Robespierre esikuntineen. Siis samat himot heilläkin hyrräämässä kuin aatelisilla!
Ja mikä pahinta: samaan avajaisyönaikaan kiertävät jakobiinien käsikassarat, sanskulotit, nuo tomppelit, katkomassa talosta taloon päitä vähänkin herraskaiselle vivahtavilta. Yllättävät nyt myös johtajansa haureutta harrastamassa…
Mutta kuten sanottu, Luxus on vasta uuden sarjan avausosa, joten meidän on jääminen odotukselle, kärkkymään, kuinka kuninkaan ja vallankumouksen jatkon käy: hänen majesteettinsa kun on vielä Marie-Antoinettensa kanssa hengissä, tosin jo pidätettynä Templen palatsin tornissa odottamassa tuomiota. Ei tosin hyvältä näytä pitkin Pariisia verenvuodatusta seuratessamme; panee kysymään muuan kadulla elävän naisen, aatelisen äpärän, Marie Gouzen sanoin:
”Mitä oikeutta se on, kun se, jolla on voimakkain ääni ja painavin kirves, määrää lain?”
Vaiheeseen jäämme. Mielenkiintoiseen. So. Milja Kaunisto osaa ottaa syliinsä. Eikä kirjan kansikaan jätä kylmäksi.
Niin monta raskasta, rankkaa giljotiinituomiota kirjassa, että on aivan pakko julistaa koko Kauniston kirjastakin Tuomio: Neljä tähteä viidestä.