Lukemisen kulttuurit on tiivis katsaus lukemisen eri ulottuvuuksiin ja tutkimuksiin, toimittajinaan Pirjo Hiidenmaa, Ilona Lindh, Sara Sintonen ja Roosa Suomalainen. Teoksessa tarkastellaan lukemista yksilöllisenä harrastuksena, osana opetusta ja oppimista sekä sosiaalisena ilmiönä yhteisöissä.
Kirja jakautuu kahteen osaan: ensimmäisessä osassa tarkastellaan lukemisen sosiaalisuutta ja vaikutuksia, kun taas toisessa osassa keskitytään kulttuurisiin tapoihin ja näkemyksiin lukemisesta. Teos tarjoaa laajan katsauksen aiheeseen ja siitä löytyy mielenkiintoisia näkökulmia niin akateemisille lukijoille kuin yleisemminkin lukemisesta kiinnostuneille.
Artikkelit käsittelevät muun muassa kirjabloggausta, nuorten lukumotivaatiota, monilukutaitoa, sukupuolen merkitystä lukemisessa sekä lukemiskulttuuria kirjastoissa ja kirjakaupoissa. Lisäksi tarkastellaan kirjallisuudenopetusta ja sen arviointia lukion kontekstissa.
Tyyli on varsin akateeminen, joten vähemmän esimerkiksi koulumaailmasta kiinnostunut tavislukija voi surutta ohittaa osan sisällöstä. Kuitenkin esimerkiksi kaunokirjallisuuden lainaajien mieltymyksiä pääkaupunkiseudun kirjastoissa kartoittanut tutkimus on oikein mielenkiintoinen, samoin kirjabloggareita käsittelevä juttu.
Lukemisen kulttuurien monipuolinen sisältö tarjoaa lukijalle hyvät lähtökohdat tutustua lukemisen nykytilaan ja jatkaa aiheen syvällisempää tutkimista.