Viime kesän Savonlinnan reissulla tuli nopeasti kiinnitettyä huomiota ympäri Savonlinnaa löytyviin komeisiin linnunpönttöihin. Jokainen linnunpönttö vaikutti olevan tarkka kopio jostakin historiallisesta rakennuksesta, jota ei ole enää olemassa. Ville Vilénin toimittama kirja paljastaa, että juuri tästä on kyse. Tarkalleen ottaen linnunpönttöjen takaa löytyy haudankaivaja Marko Ruuskanen, joka on jo usean vuoden ajan omistautunut talvikuukausina näköispönttöjen rakentamiseen.
Idea on mitä hauskin, mikäpä olisi luovempi tapa tuoda katukuvaan muistutuksia niistä historiallisista rakennuksista jotka olivat kerran kaunistamassa kaupunkikuvaa. Ehkä ei ole yllättävää, että hautuumailla työskentelevä Ruuskanen alkoi ensin rakentaa kirkkopönttöjä, jotka olivat vielä hieman karkeita, eivätkä varsinaisia näköispönttöjä. Nälkä kuitenkin kasvoi syödessä, ja kaupunkipönttöihin siirryttäessä Ruuskasen jälki on muuttunut aina vain tarkempaan suuntaan.
Lintuhuviloita Savonlinnasta ei luonnollisesti keskity vain linnunpönttöihin, vaan kirja on myös historiikki niistä historiallisista rakennuksista, joihin pöntöt perustuvat. Mukana on muun muassa Kerttulan saunana tunnettu yleinen sauna, joka paloi 1943, Hungerborgin komea ravintola ja näkötorni, joka purettiin 1960-luvulla kirjastohankkeen tieltä ja kansallispankin kaunis kivitalo, joka katosi katukuvasta 1970-luvulla. Ehkäpä upein kaikista on kuitenkin kapellimestari Aatto A. Liljeströmin jugendhuvila Päiväkumpu. Omaperäisen näköinen ja romantiikkaa huokuva rakennus on juuri niitä rakennuksia, joiden häviämistä jaksaa harmitella varmaan lopun ikuisuutta.
Entäpä puuttuuko kirjasta jotain? Tavallaan. Monet rakennukset nimittäin jollain tavalla linkittyvät aikanaan hyvinkin kuuluisaan Olavin kylpylaitokseen, joka kohtaloksi koitui niin ikään tulipalo, tällä kertaa vuonna 1964. Itse kylpylaitosta ei kuitenkaan kirjasta löydy, oletettavasti ihan siitä syystä, että kyseistä pönttöä ei ole vielä rakennettu – tosin eiköhän senkin aika vielä koita.
Lintuhuviloita Savonlinnasta on ihastuttava ja runsaasti kuvitettu kirja, joka näyttää miten linnunpöntöistä voi tehdä taidetta ja jossa samalla oppii rutkasti Savonlinnan kaupunkihistoriaa.