”Pohjolan linnustossa on tapahtunut suuria ja nopeita muutoksia viimeisten vuosikymmenten aikana.”
Millaisia ja miksi? Siihen tämä tärkeä kirja antaa paljon vastauksia käytännön esimerkkien kautta.
Yhden lajin katoaminen voi tuntua luonnosta vieraantuneelle yhdentekevältä, mutta tekstiä lainaten ”Yhdelle lajille tapahtuvat asiat vaikuttavat kaikkien muidenkin elämään. Kyse on koko eliöiden välisen vuorovaikutuksen verkosta.” Vaikutuksen piirissä on lopulta myös ihminen. Hälyttäviä esimerkkejä riittää, kuten monelle suomalaiselle tutun metsälajin, hömötiaisen, jyrkkä alamäki kertoo. Kokonaisuutena on ensimmäisenä vaarassa pohjoisin luonto. Jos kiirunan ja tunturikihujen tarvitsema ympäristötyyppi katoaa Suomesta – se katoaa ikuisesti.
Siinä missä jopa jotkut poliitikot perustavat näkemyksensä ilmastonmuutoksesta omaan tai puoluekaverin mielipiteeseen niin Linnut ja ilmasto perustuu vuosikymmenten pituisiin havaintosarjoihin ja tutkimuksiin. Ne taas perustuvat tuhansiin maastotyötunteihin.
Linnut ja ilmasto on jaoteltu kahdeksan eri teeman alle alkaen lämpenevästä talvesta ja päättyen lintujen tulevaisuudennäkymään siirry, sopeudu tai kuole. Mukana on yleisempää tietoa ja täsmätietoa vaikkapa lehtopöllön eri värimuotojen osuuksien muutoksesta.
Kirjoittajien omat retket aiheen ytimeen tuovat näkökulmaan oivan lisän samaan tapaan kuin viime vuonna julkaistussa Juha Kauppisen Monimuotoisuudessa. Tekijöillä onkin vuosien vankka maastokokemus. Tämä höystettynä asiantuntijoiden kanssa käydyillä keskusteluilla ja alan tutkimuksiin perehtymisellä luo teokselle vankan pohjan. Vaikka kirjan viesti on vakava, niin kirjoitustyyliltään ja hienojen kuvien kera se toimii myös yksinkertaisesti hyvänä luontokirjana.