Historiallisista romaaneista tunnettu Bernard Cornwell on kääntänyt huomionsa Yhdysvaltain vapaussotaan. Siellä keskipisteenä on kirjankin nimeen siirtynyt Fort George. Jalansijana brittiarmeijalle toimii keskeneräinen linnoitus, jonka vapaussotaa käyvät amerikkalaiset haluavat vallata hinnalla millä hyvänsä.
Tähän valloitukseen lähetetään yli neljänkymmenen aluksen laivasto, jonka miehistö on moninkertainen brittisotilaisiin verrattuna. Voitto ei kuitenkaan ole varma, sillä amerikkalaisista vastaavat komentajat eivät tunnu olevan mistään samaa mieltä. Britit ovat myös ammattisotilaita, siinä missä amerikkalaiset eivät.
Suomalaiselle lukijalle kirjan aihe lienee suhteellisen vieras. Itselleni historialliset henkilöt kuten John Moore ja Paul Revere olivat molemmat tuntemattomia. Tuntemattomuus lienee historiallisessa romaanissa sekä vahvuus, että heikkous. Toisaalta kun aihetta ei tunne, tarinaa eivät häiritse mahdolliset historialliset epäkohdat. Toisaalta taas ei ole ennalta tiedettyjä puitteita, jotka helpottavat asetelmaan sisäänpääsemistä. Henkilökohtaista sidosta on vaikea muodostaa asioihin, joista tietää ainoastaan pintapuolisesti.
Pidän Cornwellin tavasta kirjoittaa. Hän ei kaunistele henkilöhahmoja liikaa ja parhaimmillaan nämä tuntuvat sijoittuvan omaan aikaansa. Yksi mahdollinen iso ongelma historiallisissa romaaneissa kun on, että hahmojen ajatusmaailma tuntuu siirtyneen nykypäivästä.
Cornwellin yleisestä tavasta poiketen Linnakkeen juoni ei rakennu yhden fiktiivisen päähenkilön ympärille. Tällä kertaa hahmot ovat pohjimmiltaan historiallisia eivätkä keksittyjä, mikä tuntuu rajoittaneen Cornwellin kirjoittamista. Brittinäkökulma myöskin tuntuu näkyvän kirjassa: amerikkalaiset eivät romaanissa todellakaan esiinny edukseen.
Kaiken kaikkiaan Bernard Cronwellin Linnake esittelee mielenkiintoisen konfliktin, jonka lukee mielellään. Kirja ei kuitenkaan lunasta kaikkia odotuksiani, eikä onnistunut täysin kaappaamaan.