Lina Bengtsdotter: Liekit

Liekit

Lina Bengtsdotterilta on suomennettu vuosikymmenen vaihteessa oikein laadukas rikostutkija Charlie Lagerin tutkimuksista kertova trilogia. Nyt kirjailijan kerronta siirtyy pois Gullspångin pikkukylästä kuvitteelliseen Silverbrohon, joka ei ole myöskään mikään varsinainen metropoli vaan pieni yhteisö, jossa kaikki tuntevat toisensa.

Silverbrosta kotoisin oleva Vega elää elämäänsä Lontoossa, hänellä on aviomies ja pieni poika, mutta emme pääse näihin kahteen juurikaan tutustumaan, sillä Vega saa lapsuudenystävältään Katjalta sekavan puhelun. Sen seurauksena Vega palaa melkein samantien Ruotsiin etsimään Katjaa, joka on kadonnut kaikkien tietymättömiin – ilmeisestikin katoamiset kiinnostavat kirjailija Bengtsdotteria, koska kaikki hänen kirjansa käsittelevät niitä – ja alkaa kuumeisesti etsiä tätä. Aikaisempien kirjojen tapaan nykypäivän kuvauksen ohessa kulkee toinen tarina; tällä kertaa se on Vegan kirjoittama teksti nimeltään Liekit, joka kuvaa Katjan ja Vegan elämää nuorina. Käy vähitellen ilmi, että tytöillä on synkkiä salaisuuksia, mutta nähtäväksi jää, kuinka paljon niillä on yhteyttä Katjan katoamiseen ja Vegan yleiseen ahdistuneisuuteen ja syyllisyydentunteeseen.

Tätä kirjaa lukiessa tuntui hyvin luontevalta, että Bengtsdotter on siirtynyt pois Gullspångista, Charliesta ja samalla myös perinteisen poliisivetoisen dekkarin genrestä. Nyt poliisit loistavat poissaolollaan ja kerronta tapahtuu koko ajan Vegan silmin nähtynä. Ja se onkin mielenkiintoinen näkökulma: Vega on nuori kirjailijanalku, joka on joutunut lapsena kohtaamaan taiteilijaäitinsä kuoleman, eikä Katjankaan lapsuus ole kovin hääppöinen ollut. Tyttöjen nuoruutta on varjostanut myös Katjan tädin Sofian katoaminen; se on ollut kuin haava koko kyläyhteisölle ja tulee Vegalle usein mieleen myös Katjaa etsiessä.

Liekeissä on melko paljon sivuhenkilöitä, mutta hyvin heidät onnistuu pitämään järjestyksessä. Mukana on perin mielenkiintoista joskaan ei aina kovin herttaista väkeä: Katjan alkoholisoitunut tarotkorteista ennustava äiti erikoisine poikineen, yhtälailla juoppoutunut kapakanpitäjä Glad, entinen äidinkielenopettaja Atle Berggren ja lopuksi sentään paljon miellyttävämpi Jack, tyttöjen lapsuudenystävä, jotka kaikki on kuvattu suorastaan herkullisen tarkasti.

Romaanin tunnelma on vahva, nuorten tyttöjen maailma on tuotu esiin uskottavana, ja samaan aikaan tapahtumat kulkevat melkein pelottavina kohti vääjäämätöntä mutta kuitenkin yllättävää loppuratkaisua. Suosittelen lämpimästi tätä romaania psykologisen jännityksen ystäville.

Tuija

Olen Tuija ja kirjat ovat kuuluneet olennaisesti elämääni jo yli 50 vuoden ajan. Työurakin sijoittui kirjastoihin, joten lapsuuden haave kirjojen ympäröimästä elämästä on toteutunut. Rakastan laatukirjallisuutta, tyttökirjoja ja hyviä dekkareita. Tuijan haastattelu. Kaikki vinkit »

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 324 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!