Jos Lasten matkaopas Eurooppaan oli oikein mainio teos, on nyt käsillä oleva Lasten matkaopas Suomeen sitäkin parempi. Tämä siitä syystä, että tämän kirjan kohteet, kaupungit ympäri kotimaatamme, ovat huomattavasti helpommin saavutettavissa. Toki välimatkaa saattaa kertyä, onhan maamme huomattavan suuri pinta-alaltaan, mutta melko vaivatonta kulku kuitenkin on. Ainoastaan Maarianhaminaan on matkustettava laivalla – ja sekin lienee ihan mukava vaihtoehto. Juna vie vaikka yön aikana toiselle puolelle Suomea ja lähemmäs voi pyöräilläkin, jos sille päälle sattuu. Autolla kaupungista toiseen matkattaessa taas voi pysähtyä aina, kun reitille osuu jotakin mielenkiintoista.
Kuten edellä mainitun Eurooppa-oppaan yhteydessä mainitsin, on tällaisille lasten näkökulmasta kirjoitetuille matkaoppaille mielestäni paljonkin kysyntää, ”lapselliset” kohteet kun useimmiten ohitetaan lauseella, parilla. Ja tosiasiahan on, että ei suinkaan tarvitse olla lapsi lapsille suunnatuista nähtävyyksistä ja asioista kiinnostuakseen. Niin ikään tämä kirja on siitä oiva esimerkki.
Kirjan 19 kaupunkia on esitelty sopivan napakasti valottaen ensin hippusen historiaa ja keskittyen sitten olennaiseen. Kaupungeista esitellään niin nähtävyyksiä kuin luontokohteitakin, leikkipuistoja, kahviloita ja muuten mielenkiintoisia paikkoja. Tiesitkö…? -laatikot taas kertovat hauskoja yksityiskohtia, kuten sen, että Näsinneulan näköalatasanteella sijaitsee Euroopan korkeimmalla oleva kahvila tai että Lappeenrannan hiekkalinnan rakentamisessa kuluu yli kolme miljoonaa kiloa hiekkaa. Tarinamuotoisen oppaan kertojana toimii retkeilyä ja seikkailemista rakastava Lenni-poika, joka jakelee lukijoille vinkkejä jos jonkinlaisia ja lähettelee matkoiltaan postikortteja. Tämä toimii kyseisessä formaatissa niin ikään ja viihdyttää varmasti juuri kohderyhmäänsä.
Siis suosittelen, hyvin lavealla skaalalla, innostus lähimatkailuun riittää.