Tarita Ikosen, s. 1992, omaelämäkerralliset proosarunot jatkuvat tässä toisessa osassa. Alakynnessä elämää yhä, tosin nyt enemmän puolustuskykyisenä kuin ensimmäisessä Kylmyyden monologi -kokoelmassa, jossa mylläsi koulukiusaaminen pahimmillaan.
Äiti juo ja vieraat miehet kodissa satuttavat sydänjuuria myöten. Elä siinä sitten yhteiskunnan odottamien normien mukaan! On vastalauseiden ja vastatoimien aika. Rähinöinti, aineet, viiltely ovat helpoiten saatavilla omaan vastalausekäyttöön. Apuahan noista keinoista ei ole, ei niillä voi syvimpiä tuntojaan välittää.
Mutta runot! Sitten tulevat esiin runot, pulppuavat omista sisimmistä. Vaikka ne eivät noudatakaan kirjoittajakurssin ohjaajan opetuksia:
- rytmi
- etäännytys
- raakamateriaalin hionta
- uutta ennen kenenkään kokematonta kokemusta
- monikerroksellisuus
- tilaa lukijalle laajentaa, syventää
Paskat opeista! Hätähuutoaitoudellaan Tarita pystyy kumoamaan nuo runon perusvaatimukset. Runot tempaavat mukaansa, runoilija viiltelee niin että sattuu.
Miellyin raamatulliseen rytmiin III osiossa Äit. Uuspsalmeina niitä luin – jo otsikoiden raamatullisen numerojaottelun yllyttämänä: Äit. 3:16, Äit. 6: 27-39, Äit. 22: 19-52 jne. Ovat mukaansa imevää oivallista kamaa, totuuden puhumista – puhuttelua myös.
Äit. 15:4-6
Äiti sanoi: jos naisella on enemmän kuin yksi lapsi, niin totta kai joku on aina muita rakkaampi.
Äiti jatkoi: totisesti, eivät naiset halua puhua näistä asioista. He hurskastelevat, kun sanovat että kaikki ovat yhtä rakkaita. He valehtelevat —
Ei ilonpilkahdusta näköpiirissä tytöllä, josta kehittyy nainen äidin kuoleman jälkeen, sellainen nainen, joka ei voi tajuta, miksi joku hänen kainaloonsa pyrkii, vaikkei hän erota rakkautta panosta.
”tervettä suhdetta et koskaan kanssani saa”
Pitäisikö usuttaa Tarita kääntymään noiden jermurunoilijoiden puoleen; he voisivat osoittaa runoillaan, miten synkkyydestä voisi kertoa monipuolisemmin, kevyemminkin! Esimerkiksi tuolta Kinnusen snagarilta jermurunoilijoita löytyy. Sinne oppiin, Tarita, eikä minnekään kirjoittajakurssille!
Taritan runoja voi kuunnella täältä: