35 enemmän tai vähemmän tuttua naista kynänkäyttäjinä Suomessa historian hämäristä 1900-luvun puoliväliin. Lähinnä kaunokirjallisuuden piiriin luettavia pontevia naisasianaisia, jotka halusivat muuttaa vallitsevia alistavia asenteita.
Ihastuttava kirjankansi, kädelle pehmeä. Mukaansa kahlitseva kirjansisältö, vähemmän pehmeistä naisista. Semmoisen historian kirjan ovat kirjoittaneet ja koonneet Anne Helttunen ja Annamari Saure; työmaan suuruutta ei käy epäileminen kirjan lähdeluetteloita tutkaellessa.
Regina von Birchenbaum (1600-luvulta) saa kunnian aloittaa, Helvi Juvonen (1919–1959) lopettaa tutustumisen arvoisen kirjailijakavalkadin. Noihin Suomen kirjallisuuden uranuurtajanaisiin tutustuin viimeisen päälle blogissani, jonne kirjoitin kuusiosaisen sarjan heistä virikkeellistä tietoa saatuani tästä Kynällä raivattu reitti -kirjasta. Eli Helttusen ja Sauren kirja tarjoaa erinomaisen reitin sukeltaa monien unohdettujen kirjailijoiden ja heidän kirjojensa pariin; muun muassa Roslin-Kalliola ja Marja Salmela olivat käden ojentaman päässä omaan kirjahyllyyn unohtuneina, ja moni teos on kotinetissä kaikkien ilmaiseksi luettavissa esimerkiksi Gutenbergin ja Lönnrotin kautta.
Vaikka vähäinen oli kirjailijanaisten määrä aikojen alussa, niin alkoipa heitä ilmestyä kaikista rajoitteista huolimatta taistelemaan naisten ja köyhälistön puolestapuhujiksi. Kirjaan oli supistettava esiteltävien kirjailijoiden määrää: yhtenä kriteerinä on ollut nostaa esille mieluummin unohdettu kuin tunnetumpi kirjailija. Niinpä esimerkiksi runoilija Katri Vala sai väistyä unohdetun Elina Vaaran (1903–1980) tieltä – Tulenkantajia molemmat. Sen verran mielenkiintoista tietoa tuosta Elina Vaarasta tihkuu esille (neljä avioliittoa, 20 runokirjaa), että se usuttaa tutustumaan häneen ainakin Kerttu Saarenheimon kirjoittamaan Vaaran elämäkertaan Lumotusta prinsessasta itkuvirsien laulajaksi, 2001 SKS.
Jokaisen kirjailijan kohdalla on kattava kirjaluettelo tuotannosta – siis monta lukuhoukutusta edessä!
Löytyy kirjailijanaisista perin tuttujakin nimiä: Hella Wuolijoki, Minna Canth, Hilja Valtonen, Maila Talvio, L. Onerva, Lempi Jääskeläinen, Saima Harmaja muiden muassa. Kuitenkin miltei kiinnostavampi on vähemmän tunnettujen joukko sekä sieltä luettavat ansiokkaat teot ja teokset: Elsa Heporauta, Helga Nuorpuu, Martta Haatanen, Isa Asp, Alli Nissinen, Hilja Pärssinen ja niin edelleen.
Kynällä raivattu reitti tarjoaa tavalliselle lukuhiirelle kuivan akateemisen reitin sijasta sulateltavaa pursuavan reitin entiaikojen naiskirjailijoiden tykö. Jos suuren työn tekivät ja vaivaa ovat nähneet Helttunen ja Saure Kynällä raivattua reittiä : Suomalaisia kirjailijanaisia kootessaan, niin näillä 35 esitellyllä kirjailijanaisella sitä vasta raivattavaa on riittänytkin patriarkaatin murtamisessa.