P. A. Manninen: Kumma historia : P. A. Mannisen kootut

Kumma historia

Kumma historia -albumiin on kerätty kokoelma lyhyitä sarjakuvia 30 vuoden ajalta. Ne kuvastavat P. A. Mannisen kiinnostusta historiaan ja sen omituisuuksiin. Tarinoissa on mukana kauhua, fantasiaa ja hitusen seksiäkin. Lopussa on Mannisen oma analyysi kustakin tarinasta, mikäli hän sen muistaa, lisäksi aikaisempi mahdollinen ilmestyminen tai sitten ei. Jotkut kuvista ovat nimittäin löytyneet kulahtaneista muovikasseista vailla kummempia tuntomerkkejä. Joukossa on 14 ennen julkaisematonta sivua ja paljon hämäristä lehdistä poimittua tavaraa, joita kukaan ei ehkä koskaan ole lukenut. 23 tarinaa on kuitenkin tarjolla.

Jokainen tarina on omanlaisensa, jopa tyylit vaihtelevat melkoisesti, tekotapa ja -materiaalit ovat välillä melko erikoisia. Kaikkea leimaa historia, tavalla tai toisella. Itse pidin erityisesti tarinasta Vietnam Drag Race, jossa amerikkalaiset on kuvattu autoina. Kauhua on tarjolla monella tavalla esitettynä, mielenkiintoisena vaihtoehtona vaikka Vaatteet tekevät barbaarin. Sisällissota, sekä Suomessa että muissa maissa, on innoittanut Mannista sekä lauluina että kuvituksina. Albumin koskettavinta antia on Tuonen tie, laulu, joka on kuvitettu ja säkeistöt kulkevat vieressä. Samoin Suomen sisällissota on asiallinen lyhyt historia sisällissodasta.

Mukana on toki hurjempaakin kuvaa, kuten Keskitysleirin murheenkryyni ja perinteisempi Veren himo. Tämä on mainio kooste sarjakuvaprofessorin muuntumiskyvystä, taidoista sekä mielenkiinnon kohteista. Aika vinkeää on kansanperinteen arkkiviisujen ja hokemien kääntäminen kuviksi. Itse näkisin tässä myös ilmestymisvuosiin katsottuna paljon kokeilevaa ja tuolloin anarkististakin otetta kuvaan ja sen käyttöön.

Suosittelen kaikille sarjakuvista pitäville, jotka haluavat tutustua albumiin hieman erilaisilla otteilla tehtyä kuvaa. Söpöyttä tästä on turha hakea, sen sijaan julmuutta ja verta sekä makaaberia huumoria on tarjolla ainakin itselleni ihan riittävästi!

Irja

Irja ei vierasta mitään kirjallisuuden genreä, mutta pitää eniten hyvistä elämäkerroista, trillereistä, kauhusta, jännäreistä, yhteiskunnallisesta ja poliittisesta kirjallisuudesta. Lukenut kaiken käsiinsäsaaman 4-vuotiaasta lähtien. Vinkkaa noin 20 % lukemastaan. Kaikki vinkit »

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 322 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!