SETI-projekti on etsinyt maanulkoista älyä noin 50 vuoden ajan ja tähän asti vastauksena on ollut vääriä hälytyksiä lukuunottamatta kolkko hiljaisuus. Olemmeko etsineet oikeasta paikasta oikealla tavalla?
Kirjan kirjoittaja Paul Davies on palkittu fyysikko, joka toimii puheenjohtajana SETIn työryhmässä, joka pohtii mitä tehtäisiin, jos avaruusolioihin todella saataisiin yhteys. Davies esittelee kirjassa erilaisia näkökulmia maanulkoiseen älyyn ja siihen, miten se saattaisi maapallolle näkyä. Davies on ”uuden SETIn” kannattaja, joka haluaa laajentaa näkökulmaa perinteisestä radioteleskooppi-SETIstä uudenlaisiin näkökulmiin.
Kolkko hiljaisuus on miellyttävän monipuolinen kirja, joka tarkastelee maanulkoisen älyn kysymystä monin eri tavoin, pohtien elämän ja älykkyyden syntyä ylipäätään (onko älykkyys ilmiö, joka syntyy väistämättä, kuten moneen kertaan maapallon evoluutiossa kehittyneet silmät tai siivet, vai onko se harvinaista luksusta?) ja vaihtoehtoisten elämänmuotojen etsimistä maasta.
Suureen kysymykseen siitä, onko avaruudessa muuta älyllistä elämää kuin me, Davies antaa kolme vastausta: yhden tiedemiehenä, yhden filosofina ja yhden ihmisenä.
Tälle kirjalle hyvä kaveri on Stephen Webbin Jos maailmankaikkeus kuhisee elämää… missä kaikki ovat?, joka käsittelee nimensä mukaista Fermin paradoksia, jota Kolkossa hiljaisuudessakin sivutaan.