Iris tutustuu valokuvaukseen ensimmäisen kerran pikkutyttönä, kun Signe Brander saapuu kuvaamaan hänen kotikartanoaan. Lyhytkasvuinen Iris toimitetaan parantolaan – pois silmistä, pois mielestä – jossa viettämiensä vuosien aikana hän alkaa kiinnostua kuvaamisesta tosissaan. Leikkaus 1930-luvulle: Iris onnistuu pelastamaan kuuluisan kuvaajan, Henri Cartier-Bressonin hengen, ja heidän ystävystyttyään Iris solmii pian suhteet moniin muihinkin kuuluisiin kuvantekijöihin: Robert Capaan, Gerda Taroon, Vivian Maieriin…
Jari Järvelä kuljettaa lukijan läpi 1900-luvun kuvitetun historian. Espanjan sisällisodan ikoniset otokset, Normandian maihinnousu, Marilyn Monroe ja Clark Gable. Aina on joku kameroineen paikalla. Klik on reipastempoinen hieman ironista otetta annosteleva romaani tarinoista kuvien takana. Iris on kuuluisille kuvaajille enemmän kuin muusa, muutakin kuin onnenamuletti. Kamera kaulassa kulkeva huomaamaton sivustakatsoja osaa nähdä ikuistettavat hetket ja kuvakulmat. Klik tekee pilaa turhamaisista machotaiteilijoista antaen tilaa perheensä hylkäämälle selviytyjälle.
Jari Järvelä on taitava juonenkuljettaja ja kohtausten luoja. Klik koostuu juuri tällaisista välähdyksistä, näyttämökuvista jossain päin 1900-lukua. Järvelän tarinan taustalla ovat oikeat kuuluisat valokuvat, joiden ottotilanteiden ympärille hän on kuvitellut kokonaan omanlaisensa tarinan. Parhaimmillaan Klik on dramaattisissa sotakuvauksissaan Espanjasta, Ranskasta ja Saksasta. Loppupuoli sujuu ehkä enemmän pikakelauksella, mutta kirjan aivan viimeiset sivut tuovat yllätyksellisen loppuratkaisun, joka jättää hymyn huulille pitkäksi ajaksi. Jari Järvelän Klik tarjoaa mielenkiintoisen kurkistuksen valokuvauksen maailmaan ja vaihtoehtoiseen historiankuljetukseen. Suosittelen.