Kovakuoriaisia tunnetaan maailmassa yli 350 000 lajia, mutta lajeja arvellaan olevan jopa miljoonia. Suomessa lajeja taas tunnetaan melkein 4000 ja lisää löydetään koko ajan. Mikään aivan mitätön eliölajiryhmä ei siis ole kyseessä. Mutta kuinka moni oikeastaan kiinnittää mitään huomiota näihin arkisiin hyönteisiin, saati osaa nimetä yleisimpiä kovakuoriaisia?
Janina Saaren kirjoittama tarina kertoo miten erilaisia koppikset voivatkaan olla ja millaista suukopua niiden erilainen ulkonäkö aiheuttaa erään koiranputken äärellä. Metsäsittiäisellä on upean musta kiiltävä kuori, mutta eihän se ole mitään verrattuna sarvikuonokkaan upeaan sarveen, tai entäpäs sitten verrattuna kimalaiskuoriaisen kauniisiin pilkkuihin. Juupas, eipäs, kuuluu pian pihan täydeltä!
Kitisevä Koppiskokous on siten tarina siitä, mikä näitä lukemattomia koppiksia lopulta yhdistää, näennäisistä eroistaan huolimatta. Samalla Kitisevä Koppiskokous on myös tietokirja koppakuoriaisista ja se auttaa tunnistamaan kuusi yleistä koppakuoriaislajia.
Kirjan kuvituksesta vastaa Anne Muhonen. Tämä oli positiivinen yllätys, sillä aikaisemmin olen nähnyt hänen kädenjälkeään vain sarjakuvissa, vaikka nopea googletus paljastaakin, että onhan hän tehnyt kuvituksia vaikka kuinka paljon. Sympaattiset ja ilmeikkäät hahmot ovat jälleen kerran Muhosen vahvaa aluetta, tosin tässä kirjassa olisin ehkä toivonnut suurempaa huomiota myös taustoihin. Muutamat värikylläiset aukeamat tarinan loppupuolella näyttävät todella hienoilta hieman haaleaan kirjan alkupuoleen nähden.
Kitisevä koppiskokous on joka tapauksessa oikein hyvä kirja koppakuoriasten maailmaan ja kannustaa tutustumaan lähiluontoon ja metsän pieneliöihin. Koppakuoriaisista löytyy tietysti paljon kerrottavaa, ja tähän kirjaan tiedosta on mahtunut vain murto-osa. Onneksi jatko-osaa ei tarvitse kauan odotella, syksyllä nimittäin ilmestyy Pikkukoppis eksyy äidistään, jossa jatketaan koppakuoriaisten maailmaan tutustumista.