Lukion ensimmäisen äidinkielen kurssin tehtävänä oli kirjoittaa analyysi runoteoksesta. Opettaja kävi pikaisesti läpi listan lukuehdotuksista ja sen jälkeen marssittiin kirjastoon. Kirjoittajan nimi, Risto Rasa, kuulosti mukavan rapsakalta ja teoksen nimikin kutsuvalta, joten tartuin Rasan esikoisteokseen Metsän seinä on vain vihreä ovi.
Luin teosta kasvavan kummastuksen ja ihastuksen vallassa. Kun olin lukenut sen vielä ääneen pikkusiskolleni, koin herätyksen. Tiesin, mistä ja miten analyysini kirjoittaisin. Kynä sauhuten tuhrin konseptipaperia ja mietin, voiko tällaista olla, saako tällaistakin tehdä. Sain analyysistani parhaan arvosanan ja päätin, että lähden lukion jälkeen opiskelemaan suomen kieltä ja kirjallisuutta yliopistoon. Näin tapahtuikin.
Monella meistä on kirja, joka on jollain tavalla vaikuttanut elämään ja jopa muuttanut sitä. Lukukeskus julkisti keväällä 2012 avoimen kirjoituskutsun teemalla Kirja joka muutti elämäni. Anu Laitila ja Silja Koivisto ovat nyt toimittaneet tarinat teokseksi, joka kantaa kirjoitusteeman nimeä. Suurin osa kirjoittajista on tavallisia kansalaisia, mutta mukaan on pyydetty myös kirja-alan ihmisiä tai muuten tunnettuja suomalaisia.
Tarinat ovat koskettavia ja mainioita, monesti myös humoristisia. Itselleni kolahtivat parhaiten ne tekstit, joissa kirja on vaikuttanut esimerkiksi puolison valintaan tai sairaudesta paranemiseen. Monesta näkyy kirjallinen elämä: lempikirjailija on motivoinut omaa harrastusta ja kirjoittamisesta on tullut ammattimaisempaa. Usein kirjallisuus on myös tarjonnut ainoan pakokeinon pienen maaseutupitäjän kylänraitilta.
Mukana olevien teosten lista on värikäs ulottuen Raamatusta Urheilun pikkujättiläiseen ja Sadan vuoden yksinäisyydestä Leinon kottuihin runoihin. Kirja on mukava välipala kaikille kirjallisuudesta ja lukemisesta kiinnostuneille, ja tekstejä silmäillessä voi samalla miettiä sitä oman elämänsä merkittävintä teosta.