Xinran on kiinalainen toimittaja, joka 1980-luvun lopusta alkaen piti suosittua radio-ohjelmaa Yötuulen sanoja, johon tavalliset kiinalaiset naiset saattoivat ottaa yhteyttä ja kertoa ongelmistaan. Työnsä puitteissa Kiinassa, sekä myöhemmin länsimaissa, Xinran on törmännyt ihmiskohtaloihin, joita harva länsimaalainen ihminen uskaltaisi kuvitellakaan.
Kiinan kadotetut tyttäret sai alkunsa kysymyksestä, ketkä oikein ovat niiden lukuisten ulkomaille adoptoitujen kiinalaistyttöjen äitejä. Miksi he luopuivat lapsestaan ja mitkä kulttuuriset paineet ovat vaikuttaneet tyttöjen hylkäämiseen, tai useissa tapauksessa jopa suoranaiseen surmaamiseen.
Kirja sisältää kymmenen enemmän tai vähemmän karmeaa elämäntarinaa. Toisin kuin länsimaissa usein ajatellaan, yhden lapsen politiikka ei suinkaan ole ainoa syy tyttölapsien hylkäämiseen. Paljon painoarvoa on köyhyyden lisäksi myös maaseudun perinteisellä uskomuksella, jonka mukaan esikoisen tulee aina olla poika, ja näin ollen vasta pojan jälkeen syntyneet tytöt saavat jäädä henkiin.
Eräässä mieleenpainuvassa kertomuksessa pariskunnalla ei ollut tulemista kotikyläänsä ilman poikapuolista perillistä. Niinpä pariskunta matkusteli ympäri Kiinaa viranomaisia vältellen ja useita synnytyksiä läpikäyden, hyläten syntyneet tyttäret matkan varrelle.
Xinran käy läpi kipeitä muistojaan myös omaan äitisuhteeseensa liittyen. Lapsuus kulttuurivallankumouksen aikaan oli henkisesti kovaa aikaa, joka ei mahdollistanut normaalien perhesiteiden syntymistä. Tästä kokemuksesta syntyi kaipuu ymmärtää äidinrakkautta ja etsiä sitä sieltäkin, mistä sitä ensi näkemältä ei uskoisi löytyvän.
Kaunis ja sydäntäsärkevä kirja äidinrakkaudesta ja perheen merkityksestä, suosittelen!