Pekka Nihtisen Kiinalainen teekirja on perinpohjainen kattaus kiinalaisen teen vaiheista historiasta nykypäivään. Se on hyvin perinpohjainen ja huolella tehty teos, josta oppii paljon kiinnostavaa ja hyödyllistä tietoa kiinalaisesta teekulttuurista monista eri näkökulmista.
Kiinalainen teekirja menee sen verran syvälle, että satunnaisemmin aiheesta kiinnostuneelle kirja voi olla vähän turhankin perinpohjainen. Pirkko Arstilan Teen ystävän kirja on parempi näyttäväksi, helpommin selailtavaksi opastukseksi teen maailmaan, mutta syventäviin teeopintoihin Kiinalainen teekirja on erinomainen.
Kirja käsittelee paitsi teetä, myös Kiinan historiaa yleisemminkin, tee kun nivoutuu moneen muuhun asiaan. Yksi brittiläisen imperiumin suurimmista törkeyksistä, Kiinan oopiumikauppa, on esimerkiksi suoraan brittien teenhimon seurausta.
Kungfutselaisuuden, taolaisuuden ja chan-buddhalaisuuden suhde teehen käy lukijalle selväksi, samoin teen suosion kehitys Tang-, Ming-, Song- ja Qing-dynastioiden aikana. Jos et Kiinan historiasta mitään tiennyt, tämän kirjan luettuasi perusteista on jo jyvällä teetietouden lisäksi.
Ja ostoksillehan tämän kirjan myötä joutuu – saapa nähdä miten kirjassa listatut kymmenen parasta kiinalaista teetä suomalaisista teekaupoista löytyvät. Listan ykkönen, Longjing, on jo tuttu, mutta muiden parissa pääseekin sitten tutustumaan uusiin elämyksiin.