Vuonna 1960 syntynyt Yu Hua on yksi Kiinan tunnetuimmista kirjailijoista. Kuten muutkin sukupolvensa ihmiset on Yu Hua kokenut elämänsä aikana Maon valtakauden, kulttuurivallankumouksen ja Kiinan räjähdysmäisen taloudellisen nousun. Päällisin puolin nyky-Kiinalla ei ole mitään yhteistä vuosikymmenten takaisen köyhän maan kanssa, jossa ainoa vaihtoehto kirjahyllyyn oli Mao Zedongin kootut teokset.
Tämän päivän Kiinan tarkasteleminen kaikessa moninaisuudessaan onkin sen verran valtaisa haaste, että Hua on päätynyt kymmeneen sanaan – kymmeneen näkökulmaan – joista tarkastella nyky-Kiinaa. Jotkin sanat liittyvät enemmän menneisyyteen kuin toiset, mutta kaikki loppujen lopuksi kertovat omalla tavallaan, miten nyky-Kiinasta tuli sellainen kuin tuli ja kaikki liittyvät myös kiinalaiseen arkeen. Kiina kymmenellä sanalla ei kerro tilastoista tai Gini-kertoimesta, vaan tavallisten ihmisten tunteista, toiveista ja kohtaloista.
Kirjan alkupuoli on muodoltaan perinteisempää muistelmaa, kun Hua muistelee omaa lapsuuttaan kulttuurivallankumouksen jaloissa. Introspektiolla on kirjassa kuitenkin yksilöä laajempi merkitys, henkilökohtaisten kokemusten kautta Hua avaa tapaa, jolla nuoruuden kokemukset vaikuttavat siihen, miten kohtaamme maailman aikuisena. Tämä ei päde pelkästään Huaan kirjalijana ja yksilönä vaan koko Kiinaan kansakuntana. Kulttuurivallankumouksen aikana heiluri oli yhdessä ääripäässä, josta se ei voinut muuta kuin heilahtaa toiseen ääripäähän.
Hua näkeekin kulttuurivallankumouksen ja modernin Kiinan välillä tietynlaista psykologista samankaltaisuutta. Siinä missä kulttuurivallankumouksen aikana kansa valjastettiin yhden ideologian taakse, se on nyt valjastettu talouskasvun taakse. Rahasta ja voitontavoittelusta on tullut kiinalaisen yhteiskunnan suurin veturi. Hua näkee modernissa Kiinassa ja sen arvomaailmassa paljon kritisoitavaa, mutta mikään menneisyyttä lämmöllä muisteleva nostalgi hän ei kuitenkaan ole.
Kiina kymmenellä sanalla on samaan aikaan erittäin henkilökohtainen ja toisaalta aihetta laajasti syleilevä kirja, joka todellakin onnistuu näyttämään, miksi Kiina on niin räikeiden vastakohtien maa. Koskettavaa teosta voi suositella kaikille Kiinasta kiinnostuneille.