James Harrison ja Mike Hobbs: Käytä aivojasi tehokkaasti

Luova ongelmanratkaisutaito, tehokas oppiminen ja taito yhdistellä erilaisia kokonaisuuksia ovat informaatioyhteiskunnassa hyvin keskeisiä. Nämä taidot eivät ole itsestäänselviä ja niitä tulee harjoittaa. James Harrisonin ja Mike Hobbsin Käytä aivojasi tehokkaasti pureutuu muistin, oppimisen ja päättelytaitojen ongelmiin. He yhdistelevät tietoa ja taitoja, anekdootteja ja vinkkejä.

Tieto-osuus kirjassa on kevyt, mutta riittävä. Harrison ja Hobbs ottavat yhdeksi tärkeäksi lähtökohdakseen tiedon visualisoinnin muistin pohjana. Tutkimukset ovat osoittaneet, että ihminen oppii yleensä tehokkaimmin, jos omaksuttava aines on jotenkin konkreettisesti nähtävissä, vaikka kuvana, kaaviona tai kosketeltavana esineenä.

Itse asiassa konkretiakaan ei aina ole tarpeen: monet muistitekniikat perustuvat erilaisiin mentaalisiin visualisointeihin. Esimerkiksi heidän esittelemänsä matkamenetelmä neuvoo kulkemaaan jonkin reitin ja kiinnittämään muistettavat asiat yksityiskohdiksi reitin varrelle. Tätä menetelmää itse kokeiltuani voin uskoa heidän väitteensä, että puolen tunnin omaksumisella lähes kuka tahansa voi muistaa sekoitetun korttipakan korttien järjestyksen. Lähtökohtaisesti Harrisonin ja Hobbsin esittelemät menetelmät ovat hämmästyttävänkin yksinkertaisia muististimulantteja, joiden omaksuminen on hauskaa eikä edes järin aikaavievää.

Käytä aivojasi tehokkaasti ei keskity toki pelkkään muistiin ja pikkutemppuihin. Tärkeässä roolissa ovat myös numeerinen ja sanallinen päättely sekä luova ongelmanratkaisu. Olennainen osa kirjaa onkin suuri joukko erilaisia harjoituksia ja ongelmia, joita pähkäillessä kuluu ilta jos toinenkin. Luovat tehtävät ovat hauskoja: Harrison ja Hobbs rohkaisevatkin etsimään ratkaisuja tavanomaisten reittien ulkopuolelta. Vain niin voi luoda jotain uutta. Harrison ja Hobbs muistavat myös puhua mielen ja ruumiin yhteydestä. Mitä paremmin ruumis voi, sitä paremmat edellytykset on myös muistilla ja aivoilla toimia kunnolla.

Joissakin tehtävissä kirja kärsii hieman sekä tehtävänantojen että ratkaisujen epätarkkuuksista, jopa pari selkeää virhettä olen löytänyt. En tiedä, onko tästä syyttäminen alkuteosta vai käännöstä. Toki kaikkea erityisesti kielelliseen kikkailuun ja luovuuteen liittyvää on hankala tarkasti lokalisoida. Kaikkiaan kirjaa on kuitenkin melko mukava lukea. Lisäksi sen pirteän värikäs kuvitus ja eläväinen mutta selkeä taitto tekevät siitä helposti lähestyttävän niin nuorelle kuin vanhallekin käyttäjälle.

Älyllinen leikittely ja oman järkensä rajojen kehittäminen on toki mitä suositeltavinta ajanvietettä itse kullekin. Käytä aivojasi tehokkaasti on ilman muuta lukuvinkkauksen arvoinen.

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Hannun haastattelu. Kaikki vinkit »

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 321 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!