Saagani löytää paras homokirja on vienyt minut tutustumaan James Baldwinin, David Ebershoffin ja Harald Olausenin kirjoihin, kunnes lukulistassa vuoroon tuli John Rechyn vuonna 1963 julkaistu Kaupunkien yössä. Tässä kirjassa on kaikki, mitä halusin homokirjasta: seksiä, rakkautta ja eksistentialismia!
Kaupunkien yössä kertoo nuoresta meksikolaistaustaisesta miehestä, joka ryhtyy prostituoiduksi rahan takia. Tästä alkaa reissaaminen pitkin Yhdysvaltojen suurkaupunkeja ja niiden homokeskuksia.
Kirjan sankari ei pidä itseään homona, vaan juuri päinvastoin tosimiehenä. Hahmon mukaan tosimiestä panettaa niin paljon, että hän harrastaa seksiä muiden miesten kanssa. 1960-luku oli todellakin viatonta aikaa! Mutta tästä asetelmasta tuli mieleen Radio Rockin 2010-luvulla esitetyt Marcelino Maustemakkara -mainokset, joissa aina lopussa sanottiin ”Ei homolla tavalla, vaan miehekkäällä latinotavalla”.
Kuten otsikko antaa ymmärtää, romaanin tapahtumat sijoittuvat öisiin ja kosteisiin katuihin, joissa todella miehekkäät nuoret miehet etsivät iskettäviä asiakkaita. John Rechy luo kirjoitustyylillään täydellisen tunnelman, jossa tunnet hahmojen ajatukset, tunteet ja katujen ilmapiirin. Kuten monet nuoret miehet, romaanin sankari myöskin etsii itseään.
Tietenkin tässä tapauksessa lopputulos on varmaan monelle selvä, mutta silti oli todella kiinnostavaa lukea siitä, mitä tarkoittaa olla ”tosimies”. Romaanissa hahmo kuuluu miehekkäisiin homoihin, joille on hyvin tärkeää olla lihaksikas, kova ja seksikäs, muttei naisellinen.
Romaanissa törmätään myöskin ”kuningattariksi” kutsuttuihin naisellisempiin homoihin ja drag queeneihin. Alussa romaanin hahmo halveksii naisellisempia homoja, mutta hän lopulta oppii arvostamaan heitäkin. Kaikki eri homotyypit kulkevat rinnakkain, mutta eivät harrasta keskenään seksiä.
Päähenkilö myy itseään ainoastaan vanhemmille tosimiehille, jotka eivät myöskään ole homoja. Vaikka hahmot eivät käytä nahkatuotteita, tässä on sellaista Tom of Finlandin meininkiä, etenkin, kun romaanissa liikkuu merimiehiä ja sotilaita.
Yksi tapa, jolla tarinan päähenkilö vakuuttaa itselleen, ettei hän ole homo, vaikkakin harrastaa seksiä miesten kanssa, onkin prostituutio. Hän tuntee, että hän vain harrastaa seksiä toisten miesten kanssa rahasta ja välillä hän seurusteleekin satunnaisten naisten kanssa. Erityisesti hyvin kauniiden naisten kanssa, koska hän on niin kova jätkä.
Päähenkilö tapaa kuitenkin yöllisissä kaupungeissa ihmisiä, jotka saavat hänetkin miettimään kuka hän on. Tämä eksistentiaalinen kuvaus oli todella liikuttavaa ja pani minutkin miettimään elämääni. Pystyin samaistumaan hahmoon siitä huolimatta, etten kamppaile seksuaalisuuteni kanssa. Tämä on minusta huikea saavutus, vaikka romaani on enemmänkin yhden hahmon persoonan tutkielma, jossa paljastuu lapsuuden traumoja ja muuta sellaista uniikkia.
Suurin ongelma tässä romaanissa on sen lähes runollinen ote, jossa dialogit, sivuhahmojen monologit, ilmapiiri- ja ympäristökuvaukset sekoittuvat yhteen pötköön. Vaikka tällainen tyyli toi todella kiinnostavan melankolisen ja katkeransuloisen tunnelman, oli välillä vaikeaa seurata, mitä oikein tapahtui.
Romaani oli mielestäni myös turhan pitkä. Ei jokaisessa Yhdysvaltojen homokeskuksessa tarvitse käydä tarjoamassa makkaraansa löytääkseen itsensä. Kuitenkin loppu oli huikea ja tunsin, kun olisin hyvästellyt hyvän ystävän, joka viimein löysi itsensä.
John Rechyn Kaupunkien yössä on ihana kirja nuoresta miehestä, joka etsii itseään homostelukiertueen kautta. Rechy kykenee mestarillisella proosallaan liikuttamaan ketä tahansa.