Monet valokuvaajat suhtautuvat karsaasti salamavalon käyttöön, eikä ihme, sillä varsinkin kameran oma salama tekee kuvista helposti kamalan näköisiä. Salamavalojen käyttämisen ensimmäinen askel onkin hankkia erillinen salamavalo, jonka saa suunnattua kohteeseen epäsuorasti. Toinen askel on irrottaa salama kamerasta ja siinä vaiheessa kuvioihin sopii tämä kirja.
Matti Sulanto on tunnettu kamerabloggaaja, jonka Sulantoblog on Suomen parhaita kamerablogeja. Kävin joskus Sulannon vetämällä salamakuvauskurssilla, joten näyttöjä on moneen lähtöön: Sulanto on osoittautunut paitsi päteväksi kuvaajaksi, myös hyväksi opettajaksi ja kirjoittajaksi. Näistä lähtökohdista kirjalta sopii odottaa laatua.
Sitä myös saadaan. Käsisalamakuvaus opettaa hyvin käsisalamakuvauksen perusteet: se sisältää vaadittavan määrän valotuksen ja valaisun teoriaa, tiiviin selostuksen siitä, millaisella kalustolla salamakuvauksessa pääsee alkuun ja yksitoista yksityiskohtaisesti selostettua kuvausprojektia, jotka valottavat erityyppisiä kuvaustilanteita. Selostukset ovat tiiviitä, mutta tuovat hyvin esille sen ajatuskulun, joka valaisun rakentamisen taustalla kulkee. Ensin laitetaan tämä valo, sitten lisätään tämä valo ja niin edelleen. Osa projekteista on hyvin pieniä ja yksinkertaisia yhden salaman juttuja, osassa käytetään sitten enemmän valoja ja valonmuokkaimia.
Käsisalamakuvaus on erinomainen valinta ensimmäiseksi opettajaksi matkalla salamavalaisuun. Pidemmälle eteneville löytyy sitten muita oppaita, kuten esimerkiksi Tiina Puputin ansiokas Valo ja valaisu, joka esittelee valaisuasioita syvällisemmin ja studiovalojen kanssa, mutta edullisten käsisalamoiden kanssa aloittelevalle Käsisalamakuvaus on lyömätön. Suosittelen myös lämpimästi Sulannon työpajoja, jos sellaiseen osallistuminen on mahdollista.