Venäjän kevät 1919, suuren maan joka kolkkaan on noussut bolševikkeja vastustavia valkoisia armeijakuntia ja kapinaliikkeitä. Amiraali Koltšak pitää itseään Venäjän laillisen hallinnon jatkajana Siperiassa, Uralin vuorten takana. Edessä on hyökkäys Uralin yli länteen ja ehkä jopa Moskovaan.
Albumi kertoo nuoresta kapteeni Tserepistä, joka vain kolme viikkoa sitten oli vielä Jekaterinburgissa ja on nyt mukana Koltšakin joukoissa. Hän saa haasteekseen johtaa taisteluun oman kokemattoman joukkonsa, joka joutuu tositoimiin odotettua nopeammin. Tserepin olisi noustava tehtäviensä tasalle, otettava vastuu ratkaisujensa verisistä seurauksista. Hän näkee joukkonsa mukana mielettömän sisällissodan vaikutukset sekä laajan Venäjänmaan tavallisia ihmisiä. Loppu on katkera – tai sitten ei, miten tämän tulkitseekaan.
Kapteeni Tserep on varsin harvinaista laatua eli vakava, historiallisiin tosiasioihin nojaava sarjakuva. Mukana on sekä alku- että loppupuheenvuoro, joka lienee tarpeen monellekin. Sarjakuvana tämä toimii nimenomaan vakavasti ja painokkaasti. Hahmot ovat jykeviä eikä liikettä juurikaan ole, sen sijaan tapahtumat ja lyhyet puheenvuorot kertovat oleellisen. Edes kapteeni Tserepistä ei kerrota kovinkaan paljon, lähinnä hänen mielipiteensä käyvät ilmi jostain yksittäisestä kuvasta tai ilmeestä. Lukija saa siis olla myös tarkkana tulkitessaan kapteenin mielenliikkeitä. Kuvitus on terävää, viiva tarkkaa ja erittäin huolellista, myös hahmojen ja ruutujen sijoittelu on toisinaan mielenkiintoisen erilaista ja vaativaa.
Pertti Jarla on siirtynyt todella äärimmäisyydestä toiseen kuvatessaan valkoisen armeijan silmitöntä toimintaa. Sarjakuvan ystävälle tämä on lisäksi muutenkin ainutlaatuinen yllätys Jarlan aikaisempaan tuotantoon verrattuna. Tämä ei ole edes tarkoitettu huvittavaksi, sen sijaan voin suositella jokaiselle realistisesta sotakuvauksesta kiinnostuneelle.