Niko Hallikainen: Kanjoni

Kanjoni

Seksi voi olla niin makeaa. Se on meidän oma makea systeemimme. Meidän mulkkumme, meidän huulemme, kuin magneettiset navat, kuin salamaniskut ja ukkosenjohdattimet. Se kaikki muistuttaa minua sanoista, siitä kuinka ne vuotavat mieleeni ja käytän niitä kuin typerys.

Nimetön kertoja kuvailee jo muutaman kuukauden kestänyttä suhdettaan Niklas Ekholmin kanssa. Suhde on kiihkeä ja perustuu lähinnä kuumaan ja tyrmäävään seksiin, mutta kertoja haluaisi enemmän. Hän tulee tyrmätyksi ja Niklas jättää hänet. Kirjan alun kuvaus on kuin mistä tahansa parisuhteesta, jossa toinen tunnetasolla hyväksikäyttää toista. Vähän myöhemmin lukijalle käy ilmi, että kyseessä on kahden miehen välinen suhde.

Niko Hallikaisen esikoisteos Kanjoni kuvaa nimetöntä kertojaa, joka kamppailee niin lapsuuden trauman kuin nykyhetken kanssa. Elämä on tyhjää ja yksinäistä ja lohtua kertoja hakee turvautumalla videopalveluun, jossa miehet tyydyttävät itseään katsomalla, kun toiset miehet masturboivat. Videon saa vaivatta pyyhkäistyä sivuun ja seuraavan miehen ruudulle nappia painamalla ja miehet vaihtuvat tiheään. Itsetyydytystä ja miesten välistä seksiä kuvataan niin yksityiskohtaisesti, että ison osan ajasta kirjan lukeminen on kuin katsoisi pornoa ja itsetyydytyksen kuvaus täyttää valtaosan romaanista. Välillä kertoja nukahtaa ja unenkin ajan hän on kiihkeässä fantasiassa, jossa seksi on kuumaa ja kiihkeää ja sitä on paljon.

Kanjoni kuvaa mainiosti sitä paikkaa, johon kuka vaan voi kiperässä tilanteessa henkisesti päätyä; paikkaa, jonka seinämät ovat ylitse pääsemättömät ja sama maisema jatkuu edessä ja takana silmänkantamattomiin. Itsetyydytyksen ja seksin kuvaaminen tuntuu lopulta puuduttavalta, yksitotiselta ja lohduttomalta, mikä korreloi vahvasti sen paikan kanssa, jossa nimetön kertoja kirjassa on. Lukukokemusta ei varsinaisesti voi kuvata viihdyttäväksi mutta realistiseksi ja tunteita herättäväksi kylläkin ja Hallikaisen esikoisteos operoi kerronnan alueella (seksuaalivähemmistöt), joka kaipaa kipeästi lisää tarjontaa.

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 325 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!