Maaria Haikola: Kämppäemäntiä ja laivakokkeja : Metsä- ja uittotyömaiden ruoanlaittajia

Kämppäemäntiä ja laivakokkeja

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Varsin mielenkiintoinen dokumenttikirja menneiltä metsätyömaa-ajoilta. Näin Päätalot tarkoin lukenut saa laajemman kuvan savottaelämän muonituspuolesta, kuin mitä yhden Kallen näkökulmasta muun muassa Ahdistetun maan, Miinoitetun rauhan tai Nälkämäen kuvauksissa on saanut. Puolueettomamman ainakin. Ja runsaan valokuvituksen kaupan päälle.

Valokuva 1940-luvulla Suomussalmella käytössä olleesta tukkikämpästä
Suomussalmella 1940-luvulla käytössä ollut kämppä sadalle metsätyömiehelle. Kämppä voitiin purkaa ja pystyttää uudelleen muualle. Emännän valtakunta eli keittiö sijaitsi rakennuksen keskellä. Museon kuva-arkisto / Paavo Pirttijoki.

Kämppäemäntiä ja laivakokkeja -kirjan kirjoittaja on sotkamolainen toimittaja Maaria Haikola (s. 1998), joka pro gradunsa pohjalta laajensi tutkimuksensa tietokirjaksi kainuulaisten metsätyömaiden kautta.

Liikutaan tukkikämpillä, laivoilla ja uittopadoilla ruuan valmistamista seuraamassa. Kaikki on historiaa, viimeiset yhteiset metsätyömaiden sapuskat on tehty ja nautittu 1980-luvun alkupuolella, jolloin käytössä olivat jo nykyajan mukavuudet monipuolisine raaka-aineineen. Kämppäemäntiä tarvittiin puolenvuosisadan ruoanlaitossa ja majoitusten siisteyden ylläpitäjinä ennen kuin koneet korvasivat metsien miehet.

Varsin vaatimattomissa olosuhteissa emännät hommailivat vuosisadan alkupuolella, ensin ”yksityisyrittäjinä” sittemmin metsäyhtiöiden palkkalistoilla.

Emännillä ei ollut käytössään keittoastioita, puuhellaa tai erillistä keittiötä, vaan ruoka laitettiin keskellä asuinhuonetta kamiinan päällä.

Kunnes sotien jälkeen vähitellen olot paranivat lainsäädännön myötä.

Mielenkiintoisia tarinoita ja henkilökohtaisia muisteloita kirjasta löytyy, sillä Haikola on saanut kertojiksi tukun kämpillä emännän hommia paiskoneita ihmisiä ja toisaalta käyttänyt hyväkseen historiaan jo aikaisemmin kirjoitettua materiaalia.

Kämppäemännistä suurin osa oli hyvin nuoria neitosia, 15 vuodesta ylöspäin. Vaatimattomista oloista lähteneinä eivät juuri hätkähtäneet paikkoja, joihin joutuivat sopeutumaan.

Kirjasta otettu kuva tukkikämpän emännän vuoteesta 1930-luvulta

Eräällä keskeneräisellä kämpällä Suomussalmella emäntien huone oli 1950-luvulla niin hatara ja kylmä, että tähdet näkyivät taivaalla. Myöhemmin huoneeseen rakennettiin välikatto.

Hyvin kirja kattaa savottojen puolivuosisataisen historian ikään kuin kyökin puolelta näyttäen, millaista savottaelämä on ollut. Savottasanastokin siinä samalla tallentuu hartsuherroista elämänluukkuun.

Kuva juotavaa tarjoilevasta kämppäemännästä

hikkaj

SUOMEN ARVOSTELIJAIN LIITON eli SARVin JÄSEN ilman sarvia ja hampaita - myös lukiessa. Opettaja - ollut. Kieli kaikki kaikessa - suomen kieli. Ei Kilven voittanutta - Volterin eikä Eevankaan. Kotiblogipottu. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 327 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...