Monet varmasti tuntevat David Nichollsin Sinä päivänä -kirjan, joka oli eräs viime kesän hittiluettavista. Jokin aika sitten Otava julkaisi suomeksi myös kirjailijan esikoisteoksen Kaikki peliin, joka on joillekin Sinä päivänä -kirjan faneille ollut jopa jonkinlainen pettymys. Itse en kuulu tähän joukkoon, sillä pidin kirjasta kovasti. Kyseessä on kuitenkin täysin erilainen kirja kuin Sinä päivänä, sillä Kaikki peliin kertoo nuoren miehen, Brianin, kasvutarinaa 1980-luvun Englannissa.
Brian on työväenluokkainen nuori mies, joka kirjan alussa aloittaa opintonsa yliopistossa. Luvassa on siis kasvukipuilua, nuoruuden nolouksia ja ristiriitoja oman taustan ja opiskelutovereiden yläluokkaisuuden kanssa.
Luin kirjaa ensisijaisesti kasvutarinana ja psykologisena romaanina, ja ainakin omasta mielestäni se onnistui tehtävässään hyvin. Kirjasta välittyvä kuva Brianista on uskottava ja oli mielenkiintoista lukea hyvin kirjoitettua kuvausta nuoren miehen elämästä 1980-luvun Englannissa.
Monet Brianin kohtaamista haasteista ja kokemuksista olivat tuttuja myös omasta nuoruudestani, mutta toisaalta juuri miesnäkökulma toi kerrontaan virkistävyyttä. Nicholls osaa myös luoda tarinoidensa miljöön erinomaisesti, ja lukijan oli helppo nähdä kirjan hahmot silmissään ja jopa punastella noloudesta päähenkilön rinnalla. Oman tehonsa kirjaan toi erittäin toimiva dialogi, jossa varmasti näkyy Nichollsin käsikirjoittajatausta.
Olen huomannut pitäväni kovasti David Nichollsin tavasta kuvata ihmisiä ja heidän ajatuksiaan ja reaktioitaan sekä hänen kirjoissaan että muinaisessa Rimakauhua ja Rakkautta -sarjassa. Toivottavasti saammekin Nichollsilta vielä monia uusia kirjoja luettavaksi, enkä kieltämättä panisi hänen käsikirjoittamaansa tv-sarjaakaan pahakseni.
Suosittelen tätä kirjaa kaikille, joita kiinnostaa 18-vuotiaan pojan sielunmaisema.