Maailmaan mahtuu paljon erilaisia lintuja. Niitä yhdistää höyhenpeite, lisääntyminen munimalla, tasainen ruumiinlämpö, siivet ja nokka, mutta muuten ne ovat kaikenkirjava eläinjoukko. Kaikki linnut eivät esimerkiksi lennä. Laura Ertimon kirjoittama ja Kaisu Sandbergin kuvittama Kaikenkirjavat linnut -tietokirja esittelee lintujen monipuolista maailmaa lapsille helppotajuisessa ja selkeässä muodossa.
Mitään kovin selkeää rakennetta kirjalla ei ole. Se on enemmänkin sekalainen faktakokoelma. Esimerkiksi ”Mikä on lintu?”-aukeama löytyy vasta sivulta 12. Sitä ennen on jo esitelty lintumaailman ennätyksiä ja erilaisten lintujen liikkumistapoja. Kirjasta oppii kaikenlaista lintutietoutta, faktavalikoima on monipuolista ja sympaattinen ja värikäs kuvitus tukee hyvin tekstiä. Yksi faktalipsahdus kirjassa pisti silmään. Dinosaurusten sukupuutosta ei ole 66 miljardia vuotta, kun maapallollakaan ei ole ikää kuin 4,5 miljardia vuotta. Oikea luku on 66 miljoonaa vuotta.
Linnuista ei tietenkään voi puhua puhumatta kanoista, jotka ovat maailman yleisimpiä lintuja – noin 30 miljardia yksilöä! Broileriteollisuutta kuvataan hyvin lyhyesti ja munantuotannosta listataan vain eri kanalatyypit. Ovatko broileriteollisuuden veriset yksityiskohdat tällaisen lastenkirjan asia on kysymys, johon on varmasti useampia vastauksia, riippuen siitä keneltä kysyy. Metsästyksestä kertovalla aukeamalla kerrotaan, että lintuhaittoja pelloilla voidaan vähentää väkivallatta ja salametsästyksen haitoista uhanalaisille lajeille mainitaan myös.
Tietopalat-sarjaan kuuluva Kaikenkirjavat linnut on oikein mainio tietokirja lapsille. Selkeä ja helppolukuinen kirja soveltuu hyvin myös itse lukeville lapsille. Sarja onkin suunnattu seitsemänvuotiaista eteenpäin.