Saija Saarnin aikaisempi tietokirja Kiviä taskussa teki vaikutuksen, joten kun kustantamon kuvastosta bongasin uuden kirjan, laitoin sen heti varaukseen, etenkin kun aihe on niinkin mielenkiintoinen kuin erilaiset kuopat.
Siinä missä Kiviä taskussa on tasoltaan ehkä ennemmin perhekirja kuin lastenkirja ja tarjosi mielenkiintoisen peruskatsauksen kivien maailmaan aihetta tuntemattomalle aikuisellekin, Kaiken maailman kuopat on selvemmin lastenkirja.
Se esittelee paljon erilaisia kuoppia, ensin luonnollisia ja sitten eläinten ja ihmisten tekemiä. Luonnon kuoppia esiteltäessä käydään läpi muun muassa jääkauden jälkiä, järviä, karstivajoamia, hautavajoamia, tulivuoria, törmäyskraatereita, ilmakuoppia ja mustia aukkoja. Tehdyistä kuopista kerrotaan muun muassa kaivoista, syväkairauksista, öljynporaamisesta, routimisesta, arkeologiasta, ansakuopista, eläinten pesäkuopista, soista ja metsistä. Kapeasta aiheesta on saatu monipuolinen kirja.
Kirjan ulkoasussa on jippona kannessa ammottava reikä, josta avautuu kuoppa syvälle maan sisään. Reiät asettuvat Anne Vaskon viehättävään kuvitukseen mukavasti. Ulkoasusta siis täydet pisteet, toteutus herättää mielenkiintoa ja näyttää miellyttävältä.
Tätä olisi ollut mukava lukea esikoiselle, joka pienempänä rakasti kuoppia kovasti. Hyviä luonnontieteitä käsitteleviä lasten tietokirjoja etsiville Kaiken maailman kuopat on helppo suositus. Saija Saarnin ura lasten tietokirjailijana on saanut oivaa jatkoa.