Dinosauruksista löytyy paljon kirjallisuutta, mutta huomattavasti vähemmälle huomiolle ovat jääneet ne eläimet, jotka ovat kansoittaneet maapalloa dinosaurusten tuhon jälkeen. Viimeiseen 56 miljoonaan vuoteen on mahtunut monenlaisia eläimiä, jotka eivät mielikuvituksellisuudessaan jää tippaakaan dinosaurusten varjoon, joten Aura Koiviston Kadonneet eläimet onkin mitä tervetullein lisä lasten tietokirjamarkkinoille.
Kirja on kirjoitettu ikään kuin aikamatkaajan näkökulmasta; mitä kaikkea näkisimme, jos voisimme kävellä vaikkapa parin miljoonan vuoden takaisessa Espanjassa. Tai entä miltä näyttivät valaiden esi-isät 40 miljoonaa vuotta sitten alueella, joka nykyään tunnetaan Välimerenä – tosin tuolloin aluetta tietysti hallitsi suuri Tethysmeri. Kerronnan lomassa on pienempiä tietolaatikoita, jotka antavat tarkempaa tietoa eri lajeista ja paleontologiasta yleensä.
Kirja aloittaa varhaisista esi-isistämme alkuapinoista, jotka elivät jo eoseenikaudella 55 miljoonaa vuotta sitten. Kirjan viimeinen laji taas on siivetönruokki, joka hävisi ihmisten toimesta vasta 1800-luvulla. Siinä välissä on monia merkillisiä otuksia, kuten Paraceratherium, eli kaikkien aikojen suurin maanisäkäs ja koirakarhu, joka näytti kutakuinkin näiden kahden risteytykseltä, vaikka ei ollut sukua kummallekaan.
Anu Vanas on tehnyt kuvituksen kanssa oikein hyvää työtä. Eläimet ovat viehättävän elävästi piirrettyjä ja kannen sisäsivulta löytyvä aikajana näyttää kätevästi, millä geologisella epookilla kukin eläin on elänyt. Kokonaisuutena Kadonneet eläimet on siten oikein onnistunut teos, jota voi ehdottomasti suositella aiheesta kiinnostuneille.