Viimeistään marraskuulla alkavat lapsiperheissä käydyt keskustelut sivuta yhä enenevässä määrin lähestyvää joulua ja siihen liittyviä lukuisia sivuilmiöitä. Tämä onkin kultaisen kasvatuksen oppikirjoja pelkäämättömästi vastustavan kasvattajan unelma-aikaa: Kun lapsi haluaa jotakin, sitä on mahdollista pyytää Joulupukilta, kun lapsi seuraavassa tilanteessa käyttäytyy epätoivotulla tavalla, on tuon toiveen toteutuminen hetkessä vain hiuskarvan varassa. Tontuthan nimittäin kurkkivat jo.
Niin tai näin Mauri Kunnaksen Joulupukki on erinomainen ”tietokirja” aiheesta, joka ainakin jouluna ja sitä edeltävänä aikana kiinnostaa jokaista lasta ja josta aikuisetkaan eivät välttämättä tiedä ihan kaikkea. No, ihan kaikkea ei toki ole mahdollista tietääkään, vähän on jätettävä tilaa joulun maagiselle taialle.
Kirja esittelee Joulupukin ja tonttujen arkista tohinaa. Mitä Korvatunturilla syödään, miten siellä nukutaan, mitä tontut harrastavat, miten tonttulapset käyvät koulua ja tietysti miten lahjoja valmistetaan. Mitä pidemmälle vuosi etenee sitä joulumaisemmaksi muuttuu touhu myös Korvatunturilla. Tarkkailijatontut lähetetään matkaan, kirjeitä luetaan, pipareita leivotaan ja lahjoja paketoidaan. Lopulta koko vuoden uurastus huipentuu jouluaattoon, vuoden suurimpaan päivään. Kun työ on tehty, uupunut mutta onnellinen joukko palaa Korvatunturille ja pääsee viettämään omaa jouluaan. Sen jälkeen vierähtää jokunen viikko, jonka jälkeen hypätään taas arkeen ja aletaan valmistella seuraavaa joulua.
Joulupukki ilmestyi vuonna 1981 ollen Mauri Kunnaksen kolmas kuvakirja. Sen menestys niin Suomessa kuin ulkomaillakin on ollut päätähuimaava. Suomessa kirjasta on otettu yli 29 painosta ja sen ulkomaisia laitoksia on painettu liki kaksi miljoonaa kappaletta. Mauri Kunnas itse pitää Joulupukkia elämänsä käännekohtana, jonka ansiosta hän päätti jäädä alalle, jatkaa ammattimaisena kirjailijana. Nyt kirja juhlii jo nelikymppisiään, ehdottomana suomalaisena jouluklassikkona.