Jaakko on onneton poika. Hänen vanhempansa ovat kuolleet ja hän joutuu asumaan kahden kamalan tädin luona. Luuviulu-täti ja Löllö-täti pitävät häntä käytännöllisesti katsoen vankina ja teettävät pojalla raskaita töitä. Eräänä päivänä kaikki kuitenkin muuttuu. Jaakko törmää vanhaan mieheen, joka antaa hänelle pussillisen vihreitä hippuja. Kaikki elävät olennot, joihin hiput vain koskevatkin kokevat ihmeellisiä asioita. Tietenkin Jaakko sitten tumpeloi ja kompastuessaan tiputtaa tämän pussin maahan. Seuraavana päivänä puutarhaan on kuitenkin kasvanut maailman suurin ja ihmeellisin persikka. Tästä käynnistyy tapahtumaketju, joka muuttaa Jaakon elämän. Ja se todellakin muuttuu jännittävään ja suurenmoiseen suuntaan.
Jaakko ja jättipersikka on Dahlin tyylille ominaisesti roisin humoristinen ja vanhat satujen kliseet saavat reippaasti tuuletusta. Kirjassa on myös Roald Dahlille tyypillinen juonikuvio, jossa rehellinen ja mukavan oloinen päähenkilö joutuu kestämään kaikenlaisia ääliöitä ja vääryyksiä, kunnes jokin onnekas sattuma tai hyvät ystävät pelastavat hänet pinteestä. Päähenkilöt kuten Jaakko eivät kuitenkaan ole mitään avuttomia prinsessoja vaan ponnistelevat myös itsekin saavuttaakseen leppoisamman ja hauskemman elämän. Tässä on luullakseni Dahlin kirjojen ydin. Kaikki järjestyy lopulta parhain päin, kun jaksaa uskoa itseensä ja hyvyyteen toisissa.
Lastenkirjojen inhimillisen sydämen Dahl on pukenut hauskaan ja räväkkään kielelliseen asuun. Sen vuoksi Dahl jaksaa kiinnostaa myös aikuista lukijaa. Osa hahmoista, vaikka he olisivat hyviäkin, eivät missään nimessä ole siloteltuja vaan ihanan rosoisia. Tämäkin sopii hyvin vanhemmalle lukijalle.
Jos osaa englantia, Dahlia kannattaa lukea alkuperäiskielellä. Tässä teoksessa kääntäjä Peikko Pitkänen (taiteilijanimi) on kuitenkin onnistunut loistavasti. Teoksen kieli maistuu hyvältä myös suomeksi. Kuvittaja Quentin Blaken lennokkaat piirrokset komppaavat erinomaisesti Dahlin tekstiä.
Eli lukekaa siis rakkaat ystävät, pienet ja isot, Jaakko ja jättipersikka ja muitakin Roald Dahlin lastenkirjoja.