Belgialainen Christian Dotremont (1922–1979) oli taidemaalari ja runoilija, joka lukeutui surrealisteihin ja oli COBRA-avantgarderyhmän perustajajäseniä. Dotremont oli Saamenmaan ystävä: hän teki kaikkiaan kaksitoista matkaa pohjoiseen Fennoskandiaan. Näistä matkoistaan Dotremont myös kirjoitti; tähän Poesiavihkoissa julkaistuun vihkoseen on koottu nimenomaan Suomeen viittaavia tekstejä Dotremontin kirjoituksista.
Teksteissä on sekä runoja että matkakertomusmerkintöjä. Dotremont kuvaa tapahtumia ja vaikutelmia matkoiltaan. Tämä onkin teoksessa kiinnostavinta: Dotremontin kuvaukset 1960-luvun Lapista ovat kiehtovia.
Lisäsyvyyttä teokselle antavat Jalvvi Niillas Holmbergin kirjoittamat loppusanat, joissa Dotremontin kirjoituksia tarkastellaan paikallisesta näkökulmasta. Onhan niissä oma annoksensa eksotisointia, mutta siltä tuskin voi kokonaan välttyä. Holmberg näkee Dotremontin kuitenkin välttävän ”valkoisen miehen isäntäsyndrooman”.
En olisi Ivaloon tarttunut, ellen olisi saanut sitä osana Poesiavihkojen tilausta. Lukukokemus jäi lopulta vähän pintapuoliseksi, mutta olipahan ainakin näkökulma, jollaista en ole muualla kokenut.