Millaista oli elämä Suomessa rautakauden lopulla, aikana joka tunnetaan myös viikinkiaikana? Mielu ja Joutsi ovat Eurassa asuvia sisaruksia, joiden kokemusten kautta päästään tutustumaan arkipäivän elämään tuhat vuotta sitten. Tutuksi tulevat muun muassa muinaiset uskomukset ja pyhät paikat, pukeutuminen, ruoka, suhtautuminen kuolemaan ja se, millaisissa asumuksissa tuolloin asuttiin.
Kirjassa käytetään monessa lasten tietokirjassa hyväksi havaittua rakennetta, eli kirja on jaoteltu tietosivuihin ja niitä rytmittäviin tarinallisiin osuuksiin. Ratkaisu toimii tässäkin hyvin, Mielusta ja Joutsista kertovat tarinaosuudet tuovat menneisyyden lähelle lukijaa ja auttavat lasta pohtimaan, miltä on tuntunut elää Suomessa noina kaukaisina vuosina.
Tietysti mitään varsinaista suomalaista identiteettiä ei noina vuosina vielä ollut, ihmiset olivat karjalaisia, savolaisia tai vaikkapa hämäläisiä. Myös saamelaisia eli noihin aikoihin melkein joka puolella Suomea, mistä kertovat muiden muassa vanhat paikannimet, kuten Nuuksio, joka tulee saamen sanasta njukca, eli joutsen. Ilahduttavasti saamelaiset ovat saaneet kirjassa oman lukunsa, mutta olisi ollut mielenkiintoista lukea hieman myös muista Suomea asuttaneista heimoista ja niiden välisistä mahdollisista eroista.
Myös viikingeille on omistettu kirjassa oma lukunsa, vaikka viikinkejä ei Suomessa pysyvästi asunutkaan. Rautakauden loppu on kuitenkin nimetty heidän mukaansa, joten sinänsä viikinkien esittely on kyllä täysin perusteltua.
Karoliina Suoniemen teksti on selkeää ja mukaansatempaavaa ja Emmi Kyytsösen herkät kuvitukset tuovat menneen kauniilla tavalla eloon. Ihan oikeat viikinkiajan lapset on siis mitä oivallisin valinta historiasta kiinnostuneelle lapselle ja miksei vähän vanhemmallekin lukijalle. Suosittelen!