Petri Virtasen ja Marjo Sinokin tutkimus työhyvinvoinnista ja sen merkityksestä tarjoaa katsauksen paitsi työhyvinvoinnin kehitykseen 1900-luvun alusta lähtien myös siihen, millainen merkitys työhyvinvoinnilla on nyky-yhteiskunnalle.
Kun työhyvinvoinnin edistämiseen liittyi aiemmin paljon työntekijän fyysisen turvallisuuden takaamiseen liittyviä asioita, on työn kuormitus monesti nykyään enemmän henkistä. Henkisen pahoinvoinnin vaikutukset vaikkapa työn tuottavuuteen saavat kuitenkin melko vähän huomiota osakseen, ja varsinkin konkreettiset toimenpiteet puuttuvat usein. Petri Virtanen ja Marjo Sinokki ovat tutkimuksessaan laskeneet, että jo yhden euron sijoitus työhyvinvointiin tuottaisi viiden-kuuden euron hyödyn. Tämä siis samaan aikaan, kun monet työnantajat karsivat säästöpaineissaan henkilöstön työhyvinvointiin vaikuttavia etuja.
Sinokin ja Virtasen kirja käsittelee työn ja organisaatioiden muutosta monesta näkökulmasta ja luo monipuolisen katsauksen työhyvinvointiin ja siihen vaikuttaviin tekijöihin. Kirja ei pyri etsimään syyllisiä tai asettamaan ketään yksin vastuuseen työhyvinvoinnin puutteista, vaan toteaa hyvinvoivan työyhteisön syntyvän tiimityönä ja jokaisen työntekijän olevan osaltaan sitä rakentamassa.
Työhyvinvoinnin keskeisimmäksi piirteeksi näyttäisi kuitenkin muodostuvan työn merkitys. Pelkkä palkka yksinään ei riitä työhyvinvoinnin takeeksi, vaan ihmisen tulee kokea tekevänsä merkityksellistä työtä. Tutkimusten mukaan työmotivaatioon vaikuttaakin suuresti työntekijän kokemus työn arvosta ja merkityksestä, ja siihen sisältyy sekä muilta saatu sosiaalinen arvostus että itsearvostus. Jos oman työnsä kokee välttämättömänä pahana, on työhyvinvointia vaikea saavuttaa.
Hyvinvointia työstä -teosta suositellaan erityisesti työhyvinvoinnin ja työsuojelun kanssa työskenteleville, mutta kyllä esimerkiksi työhyvinvoinnin syntyä työpaikalla ja yksilöllistä työhyvinvointia käsittelevät luvut ovat hyödyllistä luettavaa ihan jokaiselle. Itse ainakin koen saaneeni kirjasta paljon ideoita niin oman asenteen muokkaamiseen kuin ihan työpaikallekin vietäväksi.