Richard L. Hudson ja Benoit B. Mandelbrot: Huonosti käyttäytyvät osakkeet

Huonosti käyttäytyvät osakkeet

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Rahoitusteoria on lähtökohtaisesti aika hataraa tiedettä. Se perustuu monenlaisille oletuksille, joilla ei ole juurikaan tekemistä todellisuuden kanssa – esimerkiksi uskotaan, että kaikki sijoittajat toimivat markkinoilla rationaalisesti ja että osakekurssien hintamuutokset asettuvat mukavasti kellokäyrälle.

Sijoittajien rationaalisuutta on kyseenalaistettu jo paljon ja tässä kirjassa Benoit B. Mandelbrot repii kellokäyräteoriat riekaleiksi. Mandelbrot näyttää havainnollisesti, miten todelliset osakkeiden ja muiden hyödykkeiden hintakäyrät eivät istu yksiin kellokäyrämallinnuksen kanssa.

Kellokäyrä edellyttäisi, että pieniä muutoksia tapahtuisi paljon ja suuret muutokset olisivat harvinaisia. Valtavien muutosten pitäisi olla erittäin harvinaisia, mutta niin vain niitä tapahtuu – indekseissä tapahtuu muutoksia, joiden todennäköisyys olisi perinteisten teorioiden mukaan mikroskooppinen.

Mandelbrot tunnetaan fraktaaleistaan ja niitä tämäkin kirja käsittelee. Mandelbrot esittelee fraktaalisen mallin, jolla on mahdollista tuottaa erittäin realistisen näköisiä hintakuvaajia. Ehkäpä se toimii perinteistä paremmin asioiden mallintamiseen ja siten lisää ymmärrystä asioista?

Konkreettisia sijoitusneuvoja Huonosti käyttäytyvät osakkeet ei tarjoa. Mandelbrotilla on sentään tarjota kymmenen kerettiläisen näkemyksen lista:

  1. Markkinat ovat turbulentit – syistä ei ole tietoa, mutta maailmassa on loputtomasti ilmiöitä, jotka vaikuttavat hintojen kehitykseen pitkällä aikavälillä.
  2. Markkinat ovat paljon riskialttiimmat kuin perinteinen teoria olettaa – suuria muutoksia tapahtuu, niitä tapahtuu enemmän kuin odotetaan ja ne ovat suurempia kuin odotetaan. Vararikon vaara on suurempi kuin uskotaan. Sijoita siis varovaisemmin kuin teoriat suosittelevat.
  3. Ajoituksen merkitys on suuri – suuret muutokset kursseissa tapahtuvat lyhyen ajan sisällä. Isot tapahtumat eivät ole pienten tapahtumien summia. Ajoituksella on siis enemmän merkitystä kuin ”osta ja pidä”-tekniikkaa ja ajallista hajautusta suosittelevat neuvojat antavat ymmärtää.
  4. Hinnat useimmin loikkaavat kuin liukuvat – muutos hinnoista toiseen ei ole tasainen, rauhallinen liuku, vaan usein äkillinen loikka. Varaudu siis yllätyksiin.
  5. Markkinoilla aika on joustavaa – samat riskitekijät pätevät sijoituksiin, oli aikajänne tunteja, päiviä, kuukausia tai vuosia. Hintamuutosten tilastolliset ominaisuudet ovat samoja, tarkasteli millä aikajänteellä tahansa.
  6. Markkinat toimivat aina samoin kaikkialla – markkinoilla on sisäistä, endogeenistä toimintaa, joka osaltaan vaikuttaa hintojen muodostumisen prosessiin, ulkoisista tekijöistä riippumatta.
  7. Markkinat ovat luontaisesti epävarmoja ja kuplat väistämättömiä – isojen muutosten suhde pieniin muutoksiin noudattaa johdonmukaista kuviota, ja tuloksena on odotettua villimpää heiluntaa. Valtavan muutoksen todennäköisyys suuren muutoksen jälkeen on sama kuin suuren muutoksen todennäköisyys huomattavan muutoksen jälkeen.
  8. Markkinat ovat petolliset – markkinoiden kehityksestä on helppo havaita erilaisia syklejä ja säännönmukaisuuksia. Varo niitä, sillä täysin satunnaisessakin aineistossa on helposti havaittavissa erilaisia säännönmukaisuuksia, joita aineistossa todellisuudessa ei ole.
  9. Hintojen ennustaminen on vaarallista, todennäköisen volatiliteetin voi arvioida – Voi hyvin olla, että hintoja on mahdotonta ennustaa. Riskiä voi kuitenkin arvioida. Volatiliteetti klusteroituu: pienten muutosten jälkeen tulee pieniä muutoksia, suurten muutosten jälkeen suuria muutoksia. Markkinoita ei voi ehkä lyödä, mutta pahimmat iskut voi väistää.
  10. Finanssimarkkinoiden ”arvolla” on vain rajallinen arvo – markkinoiden tärkein liikuttaja ei ole hinta tai arvo, vaan arbitraasi, hintaerojen hyödyntäminen. Jonkun asian, vaikkapa yhtiön, arvo on vaikeasti hahmoteltava käsite, jolla on vähemmän merkitystä kuin uskotaan.

Huonosti käyttäytyvät osakkeet on ehdottomasti mielenkiintoisimpia lukemiani sijoituskirjoja. Tällä on hyvä ravistella ajatuksiaan. Kirja on kirjoitettu 2000-luvun alussa, eli ennen vuoden 2008 romahdusta. Eipä se juuri tätä kirjaa haittaa, nähdäkseni nuokin katastrofit olisivat sopineet Mandelbrotin kuvioihin hienosti.

Tai ajatellaan vaikka juuri nyt kovin ajankohtaista Brexitiä – kuka senkin vaikutukset olisi osannut ennustaa? Ei mahdu kellokäyrälle punnan kurssin putoaminen 30 vuoden alimpaan arvoon. Mandelbrotin näkemyksiin isojen muutosten kasautuminen yhteen läjään sen sijaan istuu.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 325 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...