Aina silloin tällöin törmää taidekirjoihin, jotka ihastuttavat kummallisella ja omaperäisellä ideallaan. Kuvittaja Seiji Yoshidan kirja Houses with a Story kokoaa kansiensa väliin reippaat 30 kuvitteellista taloa asukkaineen. Jokaisella talolla ja sen asukkaalla on oma tarinansa, mutta ideana on, että kirjan lukija kokoaa tarinat enimmäkseen oman päänsä sisällä.
Otetaan esimerkiksi aukeama Unohdetun orvon linna, joka tietää kertoa, että sen jälkeen kun vuosisatoja vanha linna menetti alkuperäiset asukkaansa, siitä tuli ryöstelyn kohde. Hiljattain linnaan on kuitenkin huhujen mukaan majoittunut orpo poika. Linnan entisillä asukkailla oli nuori lapsi, joka kuoli. Voiko kyseessä olla pojan kummitus, kuten jotkut uskovat, vai onko poika sittenkin vain joku ulkopuolinen, se jää lukijan pohdittavaksi. Aukeaman toteutus on samanlainen kuin muuallakin kirjassa; se koostuu yhdestä kokosivun kuvasta, ja toisella sivulla komeilee talon läpileikkaus sekä Yoshidan kommentteja rakennuksesta.
Kirjan lokaatiot vaihtelevat ajasta, paikasta ja kirjallisuusgenrestä toiseen. Jotkin niistä ovat ihan realistisia, kuten 1900-luvun alun norjalainen talo perheineen, mutta sitten mukana on sellaisia kuin ujon örkin piilopaikka, lohikäärmeenkesyttäjän postitoimisto ja suosikkini: maailmaan kyllästyneen astronomin asuinpaikka. Onpa mukana myös Lumikista tutun seitsemän kääpiön talo, ja steampunk-genreä edustaa dieselvetoinen juna ja koti, jolla nimettömäksi jäävät sisarukset matkustavat ympäri mannerta.
Mielikuvitus todellakin lähtee lentoon kuvia katsoessa, ja kuvien lukemattomiin yksityiskohtiin ei voi olla uppoamatta. Kirjan lopusta löytyy vielä näppärä liite, jossa näytetään kuvien luonnoksia, ja jossa Yoshida avaa kuvien taustoja ja ideointiprosessiaan. Yoshidan tausta pelien tausta-artistina tulee kirjassa hyvin esille. Houses with a Story on upea taidekirja tarinankerronnasta ja sen mahdollisuuksista jota voi suositella kaikille kuvituksen ystäville.