Tykkien valosuihkuja, murtuneita seiniä, sirpaleisia katuja ja kotinsa menettäneitä ihmisiä. Massiivinen kirja on täynnä kuvia, joita ei tarvitse selitellä. Teos täydentyy teksteillä, tilastotiedoilla, kartoilla sekä lehtileikkeillä.
Helsinki pelastui -valokuvanäyttelyn pohjalta tehty kirja ilmestyi vuonna 2004, mutta uudistettu laitos on paikallaan, kun pommituksista on kulunut tasan 70 vuotta, ja ensimmäinen painos loppuunmyyty. Kuvat kertovat niin paljon, että tekstiä olisi voinut olla jopa vähemmän.
Kuvien mustavalkoisuus sekä yöpainotteisuus tekevät tunnelmasta hyvin aavemaisen. Sivulla 118 oleva kuva palavasta Helsingin Yliopistosta on hyvä esimerkki tästä. Palo- ja miinapommit tekivät rumaa jälkeä rakennuksille, ja monessa helsinkiläisrakennuksessa on tänä päivänäkin näkyvissä muisto pommituksesta. Sotakuvien rinnalla onkin vertailuna valikoima kuvia, miltä pommien moukaroimat rakennukset näyttävät korjattuina tämän päivän valossa.
Suomalaiset olivat sitkeitä ja päättäväisiä onnistuen jatkosodan torjuntataistelussaan hämmästyttävän hyvin. Helsinkiä pommitti kolmen talviyön aikana peräti 2 000 viholliskonetta. Kirjan tarkat tilastot kertovat pommitusten vaatineen noin 150 suomalaisuhria sekä noin 350 haavoittunutta. Pääkaupungista poistui helmikuussa noin 120 000 henkeä.
Helsingin suurpommitukset helmikuussa 1944 kertoo ainutlaatuisilla kuvillaan tärkeän osan suomalaista historiaa.