”Älä koskaan ole siellä, missä he odottavat sinun olevan. Hyökkää aina. Iske ensimmäisenä. Iske viimeisenä.”
Halki puolen maailman on toinen osa Särkynyt meri -sarjaa. Kirjat ovat kuitenkin hyvin itsenäisiä, jopa siinä määrin että melkein uskoisin, että sarjan voisi aloittaa tästäkin osasta. Osa edellisen osan henkilöistä esiintyy kirjassa, mutta he eivät ole lähellekään niin tärkeitä kuin uudet hahmot.
On kulunut muutamia vuosia Vain puoliksi kuningas -kirjan tapahtumista. Kirjan uutena pääsankarina toimii Thorn, teinityttö, jonka elämä on raskas. Hänestä nimittäin on tulossa soturi ja vaikka paikallisilla onkin legendansa taistelevista naisista, eivät he ole Thornille kovinkaan suopeita. Hän tulee surmanneeksi harjoitusvastustajansa ja hänet tuomitaan kuolemaan.
Thornin pelastaa kuolemalta edellisen osan päähenkilö Yarvi, jolla on heikko kohta ihmisille, jotka ovat joutuneet väärään muottiin. Hän järjestääkin Thornille mahdollisuuden toteuttaa kutsumustaan soturina ja suorittaa kansansa tulevaisuuteen vaikuttavaa tehtävää liittolaisten hankkimiseksi suurta uhkaa vastaan.
Trilogioissa toinen kirja on usein todella vaikeassa asemassa, koska sille asetetaan niin monenlaisia odotuksia. Toisen osan pitäisi olla samastuttava ensimmäisen osan kanssa, mutta silti kasvattaa juonta tästä. Toisaalta toisen osan pitäisi pohjustaa kolmatta osaa ja olla samalla silti eheä tarina. Abercrombie on ratkaissut tämän kirjoittamalla toisen osan sijaan ”uuden ensimmäisen osan” uusille hahmoille. Ratkaisu on toimiva, joskin suoraa jatkoa toivovalle se saattaa tuntua huijaukselta.
Abercrombien kenties suurin kirjoittajantaito on tehdä hahmoistaan eläviä ja hyvin mieleenpainuvia. Se taito teki minuun vaikutuksen jo hänen aiemmissa töissään eikä tämä kirja ole poikkeus. Thorn on vahva hahmo, jonka ympärille rakennettu juoni toimii ja tuntuu luonnolliselta. Samalla hän on myös uskottavasti kirjoitettu naishahmo, joita fantasiassa ei ole yhtään liikaa. Sivuhahmot ajavat tehtävänsä ja valitettavaa hahmoista on hankala keksiä (jos ei nyt mieti Thornin vastakappaleen Brandin olevan hieman turhankin oikeamielinen).
Kirjan maailma on kiehtova. Ensisilmäyksellä kirja vaikuttaa fantasiaversiolta viikingeistä, mutta lähempi tarkastelu antaa viitteitä siitä, että maailma edustaa omaa maailmaamme kaukana tulevaisuudessa ydintuhon jälkeen. Se ei ole uskottavimpia lähtökohtia, mutta mielenkiintoinen yhtä kaikki.
Halki puolen maailman on kelpoa nuortenfantasiaa, johon voivat ihan luottavaisin mielin tarttua myös vanhemmatkin fantasian ystävät.