Anne Applebaum: Gulag : Vankileirien saariston historia

Gulag : Vankileirien saariston historia

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

3 777 380 syyllisiksi todettua vastavallankumouksen lietsomisesta. 2 369 220 heistä lähetetty leireille, 765 180 karkotukseen ja 642 980 teloitettu.

Stalin on kuollut 1952 ja on aika selvittää Gulagin, vankileirijärjestelmän tuhoja. Siinä onkin selvittelemistä, ja kuten tarkoista luvuista on nähtävissä, Anne Applebaum on perusteellista tietokaivantaa tehnyt 700-sivuisen kirjaansa, joka ilmestyi alunperin kaksikymmentä vuotta sitten. Nuo luvut ovat vain alkusoittoa; kaiken kaikkiaan Gulagin kautta on kulkenut parikymmentä miljoonaa ihmistä.

Leiriverkosto kattoi koko Venäjän maan: Vorkuta, Norilsk, Kazakstan, Mordva, Uhta, Inta… Kolyma Koillis-Venäjällä kaukaisin, kylmin ja kammottavin. Näille tuhansille ja tuhansille leireille työnnettiin niin poliittiset vangit kuin oikeat kriminaalit. Ja lukemattomat toisten kansalaisten ilmiantamat kansalaiset. Salainen poliisi pidätti jossain vaiheessa ihmisiä jopa aakkosjärjestyksessä!

Monin paikoin noilla leireillä ei olisi tarvittu vartijoita juuri lainkaan, sillä rikolliset ottivat vallan leireillä, joissa raaka voima ratkaisi järjestyksen. Leirivanki, leiriltä selviytynyt Varlam Šalamov kuvailee:

”Leiri murskaa älykkövangin. Kaikki, mikä on ollut arvokasta, jauhautuu tomuksi, ja sivistys ja kulttuuri karisevat hänestä matkan varteen muutamassa viikossa. Taivuttelukeinona on nyrkki tai keppi. Toisen saa tekemään tahtonsa mukaan kiväärinperällä tai vetämällä turpaan.”

Pahimmillaan esiintyi kannibalismia: kahden miehen pitkälle pakomatkalle saatettiin ottaa matkaeväs, kolmas mies ”lihaksi”. Ja kun eväs oli nälän tullen syöty, oli pysyttävä hereillä pitempään kuin toinen, jotta olisi taas mitä syödä.

On tässä kirjassa opusta kerrakseen tavalliselle lukijalle, faktaa nieltäväksi, tapahtumia äimisteltäväksi. Asioiden sisällepääseminen ja kaiken asettaminen johonkin ymmärrettävään järjestykseen vaatii lukijalta paljon, siitäkin huolimatta että Applebaum on tehnyt luettavan, ymmärrettävän ja kattavan tarjoilun järkyttävällä Gulag-kirjajärkäleellään.

Sen verran käsittämätöntä on ihmisen käsittämätön epäinhimillisyys, joka näkyy jatkuvan nyt Putinin stalinismissa Ukrainan rintamalla. Ukrainan 1930-luvun nälänhädästähän Applebaum on kirjoittanut kirjan Punainen nälkä.

Kuten hyvät tietokirjat aina, jättää Gulag tietolähteineen monen mielenkiintoisen kirjan nimen ja tekijän mielen perukoille: ainakin yllälainattuun Šalamoviin on palattava sekä toisen selviytyjän, Jevgenija Ginzburgin Rajumyrskyn halki saatava käsiin. Ja kaikkihan me olemme jo lukeneet Aleksandr Isajevitš Solženitsynin Vankileirien saariston, aikoinaan Suomessa kielletyn, ja ainakin Ivan Denisovitšin päivän.

hikkaj

SUOMEN ARVOSTELIJAIN LIITON eli SARVin JÄSEN ilman sarvia ja hampaita - myös lukiessa. Opettaja - ollut. Kieli kaikki kaikessa - suomen kieli. Ei Kilven voittanutta - Volterin eikä Eevankaan. Kotiblogipottu. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 324 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...