Tämä on erikoinen, mielenkiintoinen kirja. En usko, että olen aikaisemmin lukenut kirjaa, joka rakentuu suullisen kuulustelun muotoon. Kirjan päähenkilö, nuori Anaksimandros, elää post-apokalyptisessä maailmassa, jossa kulkutaudit ja muut vitsaukset ovat tuhonneet suurimman osan maailmasta. Anaksimandros elää Valtiossa, jonka perusti mies nimeltä Platon – filosofiviittauksia riittää.
Anaksimandros haluaa jäsenensä tarkasti valikoivaan akatemiaan. Päästäkseen sisään Anaksimandroksen on selvittävä viisi tuntia kestävästä suullisesta kokeesta tiukan raadin edessä. Anaksimandros on valinnut aiheekseen Valtion historian ratkaisuhetkiin kuuluvan Adam Forden tapauksen.
Romaanina Genesis on lyhyt ja heikko, mutta kirjan anti on muualla. Anaksimandros käy tentissään läpi aikaa, jolloin Adam Forde oli vangittuna älykkään robotin kanssa. Forde ja robotti taittavat peistä siitä, mitä todella on älykkyys ja tietoisuus. Lukija tutustuu muun muassa kiinalaisen huoneen argumenttiin ja meemeihin. Eräs kriitikko ei tosin ollut aivan vakuuttunut kirjan filosofisten argumenttien kestävyydestä (varoitus: kyseinen kritiikki spoilaa kirjan käänteitä).
Parhaimmillaan Genesis on nuorelle lukijalle, jolle kirjan esittelemät ideat ovat uusia. Aiheisiin enemmän perehtyneelle kirjan anti on vähäisempää, Genesis toimii lähinnä esimerkkinä mielenkiintoisesta tyylillisestä kokeilusta. Ei mikään mestariteos, siis, mutta toisaalta ihan nautittava välipala, noin 160-sivuisen pienikokoisen kirjan parissa ei pitkään mennyt.