Mohsin Hamid: Exit West

Exit West

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

”Sijainti, sijainti, sijainti, sanovat kiinteistövälittäjät. Maantieteelle emme voi mitään, vastaavat historioitsijat.”

Niin. Kuten maantiede on vaikutusvaltamme ulkopuolinen asia, ei ihmisellä myöskään ole osaa tai arpaa siihen, mihin sattuu syntymään.

Nuorille rakastavaisille, Saeedille ja Nadialle, ei syntymäpaikkoja arvottaessa ole osunut niitä voitokkaimpia arpalippuja, vaan he elävät keskellä sisällissodan uhkaa, jossakin missä koti saattaa koska tahansa muuttua kuolemanloukuksi, kotimatka siksi viimeisimmäksi.

Saeedin ja Nadian nimettömässä maailmassa, jossakin Lähi-idässä olettaisin, ikkunat herättävät pelkoa; ne ovat rajapintoja, eivät kykene pysäyttämään pienintäkään luotia, voivat muuttua sirpaleammuksiksi. Kuolema tulee todennäköisimmin juuri ikkunasta. Mutta sitten on myös ovia. Toisin kuin ikkunoista, ovista on alkanut liikkua uudenlaisia huhuja. Kuulopuheita ovista joiden kautta on mahdollista astua jonnekin täysin uuteen, erikoisovista jotka vievät avaajansa pois tästä kuolemantuoksuisesta maasta. Taikauskoa, sanovat monet vilkuillen kuitenkin oviaan uusin silmin. Entäpä jos?
Niin myös Saeed ja Nadia lähtevät omalle vaellukselleen. Availevat ovia, astuvat uusiin maailmoihin. Lähteminen ei kuitenkaan ole helppoa, päinvastoin.

”Lähtemällä maanpakoon ihminen murhaa elämästään kaikki ne, jotka jäävät jälkeen.”

Mohsin Hamidin Exit West on hieman kummallinen kirja, sekoitus poliittista fiktiota ja maagista realismia. Niin ajankohtainen pakolaiskriiseineen kaikkineen, että miltei hirvittää, tismalleen tätä päivää ja sitten ei kuitenkaan. Teosta lukiessani huomasin usein pohtivani, kuinka siihen oikeastaan olisi suhtauduttava. Onko kyseessä ainoastaan Hamidin luoma utopia vai kuinka lukijan noihin ihmeellisiin oviin, eräänlaisiin portaaleihin, olisi suhtauduttava? Kuinka kirjailija itse kokee pakolaisuuden ja siihen liittyvät kysymykset?

Ensimetrien herättämistä ennakko-odotuksista huolimatta teos ei herättänyt minussa erityisen suuria tunteita. Luulen sen johtuvan päähenkilöhahmoista, jotka jäivät jotenkin etäisiksi syystä tai toisesta. Heidän tarinassaan ei vain ollut sitä jotakin. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että en suosittelisi kokeilemaan. Otteessaan se piti, enkä missään vaiheessa harkinnut kirjan kesken jättämistä. Hieman poliittisempi ihminen ehkä innostuu tästä mielihyvin. Saavutettu Man Booker Prize -ehdokkuus kertoo niin ikään jotakin.


Hannun arvio 31.10.2024:

Nadian ja Saeedin kotimaa Lähi-Idässä ajautuu kaaokseen. Alkaa tulla selväksi, että pakoon pitää päästä, jos aikoo henkensä säilyttää. Taistelut ja terroriteot kotikaupungissa alkavat käydä liian vaarallisiksi. Kaupungilla alkaa liikkua huhuja ovista, joista pääsisi jonnekin turvaan. Nadian ja Saeedin ovi vie Mykenen kautta Lontooseen ja sieltä Kaliforniaan.

Mohsin Hamidin Exit West kuvaa pakolaisuutta kiihkottomasti, humaanisti, kahteen yksilöön keskittyen, mutta koko ilmiötä laajemmassa mittakaavassa tutkien. Vaarallisten pakomatkojen abstrahointi oven läpi kulkemiseksi keskittää huomion siihen, mistä Hamid haluaa kertoa: miksi joidenkin pitää lähteä juuriltaan, ja erityisesti mitä sen jälkeen tapahtuu. Sillä Nadian ja Saeedin tarina ei suinkaan pääty siihen, että he pääsevät pois vaarasta. Mohsin Hamid kirjoittaa siitä, miten pakolais- ja siirtolaisyhteisöt syntyvät, minkälaista kahnausta ne aiheuttavat kohdemaiden alkuperäisväestön kanssa ja miten elämä niissä vähitellen asettuu uomiinsa.

Exit West katsoo jotenkuten toiveikkaana tulevaisuuteen. Suuret siirtolaisaallot ovat realismia tulevina aikoina, ja haluttiin sitä vauraissa länsimaissa tai ei, jotenkin tulijoihin on sopeuduttava. Mutta voivatko tulijat olla myös voimavara? Löytyykö heille lokero yhteiskunnasta?

Exit Westin parasta sisältöä on Nadian ja Saeedin keskinäisen suhteen muutoksen kuvaus. Nadia on luonteeltaan liberaalimpi kuin uskonnollisuuteen taipuvainen Saeed. Heidän yhdessäoloaan ei kuvata missään vaiheessa miksikään vuosisadan rakkaustarinaksi, vaikka he toisiinsa kiintyneitä ovatkin. Mutta tämä suhteen väljähtymisen kuvaus on tarpeellinen lisä Mohsin Hamidin romaanin peruseetokseen: tavallisia ihmisiä pakolaisetkin ovat. Ei heidän tarvitse toisiinsa takertua vain siksi, että heillä on yhteinen tausta.

Exit West oli jälleen lukupiirini minulle syöttämä kirjavalinta vähän oman tutkani ulkopuolelta. Kyllä se lukea kannattaa – ymmärtääpä maailmaa jälleen vähän enemmän!

Kaisa

Kaisa Sutela on kirjamaailmaan työelämässään eksynyt – ja uppoutunut – teologi. Hän rakastaa kirjoja ja on kirjallisuuden lajien suhteen melko kaikkiruokainen, mutta viihtyy silti parhaiten laatukirjallisuuden parissa. Myös lastenkirjat ovat lähellä sydäntä. Kaisa harrastaa ruoanlaittoa ja sitä myöten Tunnelmallisia makuja -blogin pitämistä. Kaisan haastattelu. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 327 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...