Tämä kirjakaksikko on tehty pienille, tarkkasilmäisille luonnontutkijoille, eläinten ystäville. Sen kaksi erilaista versiota johdattavat lukijansa villieläinten matkassa aavikolle, juomapaikalle, vuoristoihin, sademetsään sekä jään ja lumen keskelle, valtameriä taas tarkastellaan koralliriuttojen, jää- ja rannikkomerien, merenrantojen sekä hylkyjen näkökulmasta.
Teoksista kumpainenkin jakautuu viiteen aukeamaan, viiteen erilaiseen alueeseen. Alueita esitellään niille ominaisten eläinlajien kautta tuoden jokaisesta lajista esille jonkin sille ominaisen faktan. Juuri nämä faktat, pikku nippelit, ovat varmasti niitä, jotka saavat nuoret eläintutkijoiden alut innostumaan: ”Nokkela mustekala oppii ratkaisemaan sokkeloita ja muita ongelmia. – – Paviaanit yrittävät pelotella petoeläimiä ilmehtimällä. – – Virtahepo ei hikoile, joten vilvoitellakseen sen on oltava vedessä.” Nuoremmat lukijat voivat faktojen sijaan opetella tunnistamaan eläinten nimiä.
Kirjojen erikoisuutena on jokaisen aukeaman toiselle sivulle sijoitettu tummennettu kalvo sekä kirjan mukana kulkeva tummennuksen valaiseva pahvinen taskulamppu, valokiila. Taskulampun avulla lukijan on tarkoitus etsiä ja laskea sivuilla piilossa lymyileviä eläimiä.
Mielestäni kirjat ovat suositeltavia ja uskoisin lasten viihtyvän niiden parissa tovin jos toisenkin. Ehkäpä sanoisin ikäryhmäksi tutkijat viiden vuoden molemmin puolin.