Ian Wright: Erikoiset kartat : 100 tapaa nähdä maailma uudella tavalla

Erikoiset kartat

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Kun näen kirjaston tyrkkyhyllyssä kirjan, joka lupaa ”100 tapaa nähdä maailma uudella tavalla”, kiinnostun heti. En ole varsinaisesti mikään karttaintoilija, mutta arvostan kyllä hyvää karttaa, joka tarjoaa maailmaan uuden näkökulman, eikä tämä ole ensimmäinen omaperäinen karttakirja, johon tutustun.

Ian Wright kertoo esipuheessaan vaiheet, joiden kautta kirja syntyi. Taustalla on Wrightin Brilliant Maps -blogi, johon Wright on koonnut kiinnostavia karttoja. Ei ole suurikaan ihme, että blogia on haluttu useampaan kertaan tehdä kirjaksi, mutta karttojen sekava tekijänoikeustilanne on ollut ongelma. Ongelma on tässä kirjassa ratkaistu hankkimalla luvat ja piirtämällä kaikki kartat sitten uusiksi. Näin on saatu myös yhtenäinen ilme.

Kirjassa on sata karttaa, jotka tarkastelevat maailmaa monelta kantilta. Isoimmat ryhmät ovat väestöä esittelevät kartat, historialliset kartat, ystäviä ja vihamiehiä esittävät ja maantiedettä käsittelevät kartat. Mukaan mahtuu paljon muutakin, vaihdellen vakavasta kevytmieliseen ja yhdentekevästä perustavaa laatua oleviin kysymyksiin.

Kiinnostavia ovat esimerkiksi väestön epätasaista jakautumista esittelevät kartat. ”Yli puolet Australian väestöstä asuu täällä” on kovin pieni alue, ja kartassa ”Kanadalaisista 50% asuu punaisen viivan eteläpuolella” se punainen viiva on reippaasti etelämmässä kuin mihin useimmat sen piirtäisivät, vaikka tietäisikin, miten autiota Kanadan pohjoisosissa on. ”Tämä ympyrän sisällä asuu enemmän ihmisiä kuin sen ulkopuolella” on myös klassikko, jonka olin nähnyt ennenkin. Mielenkiintoinen pari ovat ”Nämä Euroopan maat ovat joskus hyökänneet Puolaan” ja ”Näihin 22 maahan Yhdistynyt kuningaskunta ei ole koskaan hyökännyt”.

Myös maantieteen puolelta löytyy kiinnostavia tapauksia. ”Chile on älyttömän pitkä maa” on kepeä ja vitsikäs, mutta samalla havainnollistaa hyvin, miten älyttömän pitkä maa Chile on. Luulisi  tuonmuotoisessa maassa olevan isoja ongelmia monien käytännön asioiden järjestämisessä. ”Koko Internetin kartta joulukuussa 1969” on hauska historiallinen anekdootti ja ”Missä maissa ei ole lainkaan jokia?” tarjoilee sekä yllätyksiä että ilmeisiä vastauksia.

Ei Erikoiset kartat kovin pitkäaikaista viihdettä tarjoa, mutta havainnollistaa kuitenkin kiinnostavalla ja helppotajuisella tavalla maailman ilmiöitä. Joissakin kartoissa valittu toteutustapa ei kuitenkaan ole ihan se selkein. Kokonaisuus on kuitenkin viihdyttävä ja kirjan lainaaminen kirjastosta on ehdottomasti fiksu idea kaikille kartoista pitäville.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 322 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...