Mitä tapahtui maailmankaikkeuden ensimmäisen sekunnin aikana? Kari Enqvist kertoo siitä tässä kirjassaan. Niin hämmentävältä kuin se ehkä voikin kuulostaa, käy ilmi, että ensimmäisen sekunnin aikana ehti tapahtua niin paljon, että siihen verrattuna koko ensimmäisen sekunnin jälkeisenä aikana on tapahtunut aika vähän mitään oikeasti kiinnostavaa.
On hämmentävää, miten hyvin maailmankaikkeuden synnystä nykyään tiedetään. Kosmologia on yksi uusimmista tieteenaloista – se sai alkunsa vuonna 1916 Einsteinin julkaistua yleisen suhteellisuusteoriansa, ja oli pitkään vähän höyrypäisenä pidettyä hommaa, mutta sittemmin siitä on tullut vakavasti otettavaa tiedettä, joka tuottaa Nobelin palkintoja ja ennen kaikkea teorioita, jotka paitsi vastaavat havaintoja, myös ennustavat uusia havaintoja. Kosmologit ihan oikeasti tietävät, mitä alkuräjähdyksessä on tapahtunut. Kyse ei ole mistään haaveilusta, vaan tieteestä, johon liittyy mittauksia, ennusteita ja havaintoja.
Vaikka Enqvist kirjoittaakin suurelle yleisölle, käsiteltävät asiat ovat sen verran korkealentoisia, että harva varmasti pystyy kirjan luettuaan antamaan kovinkaan seikkaperäistä kuvausta kosmisen inflaation mekanismeista. Vaan väliäpä tuolla, Ensimmäinen sekunti on silti kiehtova kirja. Hyvä lisä on Enqvistin tapa mainita tutkijoita teorioiden taustalla. Alan huippututkimuksen parissa liikuttuaan Enqvist tuntee monia tutkijoita ja osaa kertoa näistä kaikenlaisia anekdootteja. Jutut tekevät kirjasta inhimillisemmän ja avaavat mielenkiintoista ikkunaa kosmologian tutkimuksen maailman huipulle.
Kosmisesta inflaatiosta, alkuräjähdyksistä, Higgsin bosoneista ja sensellaisesta kiinnostuneille Ensimmäinen sekunti on oivallinen johdatus aihepiiriin.